DUH BEOGRADA JE ODOLEO PANDEMIJI Nastavilo se ulaganje u kulturni život prestonice
BeoInfo

Duh i kultura našeg naroda izdvaja Beograd od drugih prestonica, zbog čega će Gradska uprava nastaviti da ulaže u kulturni razvoj grada, izjavio je funkcioner SNS i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Najavio je da će glavni grad Srbije uskoro biti bogatiji za dva muzeja od nacionalnog značaja, kao i za habove namenjene afirmaciji i edukaciji mladih umetnika.

Vesić je za Tanjug istakao da Grad ima puno planova koji će umnogome doprineti kulturnom razvoju društva i naveo da je u narednom periodu planirana rekonstrukcija Muzeja grada Beograda i izgradnja novog Muzeja Nikole Tesle.

- U domenu kulture imamo puno planova, zato što smatram da je kultura važna za naše društvo i narod. Verujem da možemo mnogo više da uradimo i u narednom periodu ćemo dobiti Muzej grada Beograda, koji će biti najveći muzej u Srbiji, veći od Narodnog muzeja, a biće urađen po modernom konceptu kako se rade muzeji u svetu - rekao je Vesić.

DUH BEOGRADA JE ODOLEO PANDEMIJI Nastavilo se ulaganje u kulturni život prestonice

Alo

 

Prema njegovim rečima, termocentrala na Dorćolu biće preuređena u novi muzej Nikole Tesle „Snaga i svetlost“ i predstavljaće republičku instituciju od nacionalnog značaja. Takođe, da bi se kulturni život prestonice podigao na viši nivo, Vesić je rekao da će biti otvoreno novo pozorište u Beogradu na vodi, kao i da se u narednim danima očekuje građevinska dozvola za rekonstrukciju Pozorišta „Boško Buha“, na kojem su radovi odloženi zbog rešavanja imovinsko-pravnih odnosa.

On je najavio je da će do septembra biti završena i obnova Pozorišta „Dadov“, te objasnio da je ovo pozorište od izuzetnog značaja za umetnost , jer je omladinskog karaktera i iznedrilo je vrhunske glumce, koji su sada popularni i priznati u društvu.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što je Gradska uprava doprinela da se u prethodne dve godine, uprkos pandemiji, održe mnoge tradicionalne kulturne manifestacije i što je omogućila da festivali imaju mnogo više finansijskih sredstava nego pre deset godina.

- Da se ulagalo u domenu kulture, govori to kako je prošao 50. Međunarodni filmski festival Fest. Srećan sam što smo, uprkos pandemiji, prošle godine realizovali većinu festivala, osim Sajma knjiga - kazao je Vesić, i podsetio da je Džez festival održan u redukovanim uslovima, kao i da je Fest prošle godine bio jedini festival ovog tipa koji je održan u Evropi. Vesić je kazao da je posebno ponosan što je, na njegovu ličnu inicijativu, obezbeđeno nekoliko prostora u gradu namenjenih mladim i alternativnim umetnicima. Ocenio je da je neophodno da se u Beogradu pruži pomoć mladim umetnicima čija je karijera u povoju da bi ostvarili svoje ambicije i postali afirmisani i uspešni.

- Opredelili smo nekoliko prostora za tu svrhu. Stara centrala toplane na Dorćolu će postati Dom za muzičare. Taj prostor biće potpuno rekonstruisan, napravićemo scenu i prostor za vežbanje malih bendova - kazao je Vesić, i dodao da se sličan prostor priprema i za vajare i slikare, kao i ostale članove kreativne industrije i podsetio da je, prema novom urbanističkom planu, ceo prostor stare šećerane predviđen za umetnost. Istakao je da se na toj lokaciji već nalazi pozorište KPGT, koje je preuzeo Grad, ali da je u okviru projekta rekonstrukcije šećerane predviđeno da se otvore i druga pozorišta, galerije i restorani, kao i prostor za IT industriju i kreativne habove. Objasnio je da su habovi i kreativni inkubatori poput SKC-a neophodni za razvoj mladih umetnika, i dodao da Grad nastoji da ih u predstojećem periodu bude što više.

DUH BEOGRADA JE ODOLEO PANDEMIJI Nastavilo se ulaganje u kulturni život prestonice

Alo

 

Vesić je rekao da je u pripremi i platforma u okviru Muzeja grada Beograda koja će omogućiti da mladi umetnici vajari i slikari prodaju svoja dela na aukcijama.

- Primetili smo da se danas do 80 odsto umetničkih dela prodaje na aukcijama koje su onlajn, to je donela pandemija, ali će taj trend koji je zaživeo ostati i nakon pandemije. Ovaj oblik prodaje koju će Grad omogućiti domaćim umetnicima nudi mogućnost da se probiju na tržište širom sveta i umnogome doprineti da njihova dela budu dostupna i priznata van granica zemlje - kazao je zamenik gradonačelnika, i podsetio da je iz budžeta grada prošle godine izdvojeno 100.000 evra za otkup umetničkih slika i da se Grad angažovao za vraćanje umetničkih vrednosti u kolekcije muzeja Grada. Naglasio je da je otkupljena kolekcija „Jugoeksporta“, kao i da je nedavno u Nemačkoj otkupljena kolekcija koja se sastoji od oko 60 crteža enterijera Novog dvora, a izrađena po ličnom nalogu kralja Petra.

- Ono što Beograd razlikuje od drugih prestonica je naš duh i naša kultura i zato bi to trebalo da ga promovišemo i čuvamo - poručio je Vesić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading