ALO! U GLAZGOVU Kako izgleda život u Velikoj Britaniji nakon ukidanja restrikcija, kakve su cene i šta videti u zemlji Šerloka Holmsa? (FOTO)
Foto: Shutterstock

 

Zemlja Šerloka Holmsa, domovina Vilijema Šeksira i mesto gde je izmišljen telefon. Na samom severu Velike Britanije nalazi se jako interesantna i kulturno bogata zemlja - Škotska.

Možda nama u Srbiji ne toliko bliska teritorijalno, ali svakako vredna posete i to ne jednom već više puta. Ukazala mi se prilika da prisustvujem utakmici između Rendžersa i Crvene zvezde i tom prilikom izdvojim određeno vreme kako bih se bolje upoznao sa kulturom, istorijom, ljudima, pa i samim Glazgovom.

Možda na prvu pomisao Škotske, ljudima se pred očima pojavi muškarac u kiltu, sa gajdama i kariranom beretom. Moram odmah da vas razočaram, takvih prizora uglavnom ima više na filmovima i serijama nego što je to realna pojava. Kao što Srbija ima svoju narodnu nošnju, retko da ćete u Beogradu videti ljude da hodaju sa opancima i šajkačama. Dakle, taj mit smo razbili odmah u startu.

Korone kao da (ni) je bilo

Foto: Alo!

 

Nekada bi se odmah osvrnuli na hranu, piće, znamenitosti... međutim, pandemija nas je naterala da razmišljamo prvo o virusu, maskama i restrikcijama, pa ćemo krenuti od njih.

Nedavno je Velika Britanija odlučila da ukine gotovo sve mere i omogući normalan život. Kako njenim državljanima, tako i turistima. Za ulazak na Ostrvo potrebna vam je pre svega viza, a onda ili potvrda o vakcinaciji. Vakcinisani putnici, kao i deca uzrasta do 17 godina, nisu u obavezi da urade kovid test ni pre putovanja ni po dolasku u Englesku, niti da borave u samoizolaciji. Pod kategorijom vakcinisanih putnika podrazumevaju se oni koji su primili dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku, pri čemu su priznate vakcine: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Novavax (Nuvaxovid and Covovax), Moderna, Janssen, Sinovac, Sinopharm Beijing i Covaxin. Кao potvrda o vakcinaciji, od ponedeljka 28. februara 2022, isključivo se prihvata EU Digitalni zeleni sertifikat, koji može izvaditi svaki državljanin Srbije na sajtu E-Uprave.

Ukoliko niste vakcinisani, Britanci priznaju i PCR ili Antigenski test koji je urađen 48 sati pre puta, ali i da unapred zakažu novo testiranje koje će uraditi drugog dana po dolasku u Britaniju. Dakle, takva opcija je skuplja, ali je moguća.

Foto: Alo!

 

Same mere ublažene su skoro do maksimuma. Maske su preporučljive, ali nisu obavezne, tako da možete sami odlučiti šta vam je činiti. Fudbalski stadioni su puni, ograničavanja kapaciteta nema, skupovi u zatvorenim prostorijama takođe su mogući. Dakle, sve ide u pozitivnom pravcu.

Barovi, restorani, klubovi... rade normalno posle dužeg vremena tako da ste slobodni da isprobate neko od sjajnih piva ili čuvenih škotskih viskija.

Foto: Alo!

Čuveni škotski kilt

Škoti kao narod prilično su druželjubivi, tako da nemojte okolišati ako vas nešto zanima ili ste se izgubili u gradu. Slobodno pitajte prolaznike, radi su da vam pomognu.

Hladna leta, kiša, galebovi i čovek sa čunjem na glavi

Foto: Alo!

 

Glazgov kao grad ne može se svrtati u najlepše na Ostrvu, ali svakako ima svoju čar i neku čudnu energiju koju je teško opisati. Gotovo svakodneno kišovito vreme čini da ulice dobiju neku lepu notu, pa nemojte očajavati ako počne kiša, uživajte u tom osećaju jer je to zapravo Britanija, ona prava kišovita Britanija. Kroz Glazgov protiče reka Klajd, tako da možete uživati u šetnjama pored iste ukoliko vam ne smetaju galebovi kojih je na pretek. Čak mi je jedan stanovnik ovog grada rekao da su im to domaće životinje.

Što se vremenskih uslova tiče, u Glazgovu ne očekujte temperaturu iznad 20 stepeni, čak ni tokom letnjih meseci. Klima je takva da kiša i tmurno vreme preovlađuju što ne smeta Škotlanđanima da šetaju u šorcu i majici. Navika je čudo, ali za naše uslove to je ekstreman sport, tako da i ako idete u Škotsku tokom leta toplo se obucite i ponesite jaknu. Zime uglavnom nisu toliko hladne, tako da je temperatura u blagom plusu, ali je uvek prisutan vetar zbog kog ćete osećati hladnoću.

Foto: Alo!

 

Jako čudna arhitektura, lepo osvetljenje, strme ulice sa kaldromom. Sve to utiče na doživljaj u pozitivnom smislu. Svakako da je napoznatija atrakcija spomenik Vojvodi od Velingtona Arturu Velesliju koji na glavi ima saobraćajni čunj.

Postoje mnoge priče zašto je baš čunj našao mesto na njegovoj glavi, ali kako kažu stanovnici Glazgova to je njihov način da pokažu jedinstvo i jednostavno svoj humor. Tako je tokom pandemije neko vreme vojvoda imao masku, pa je za vreme "Parade ponosa" nosio boje LGBT zajednice, a sada je u bojama zastave Ukrajine. Dakle, sve je do onoga što je aktuelno i što građani smatraju zanimljim.

Muzeji, degustacije viskija i čudovište iz Loh Nesa

Foto: Alo!

 

Pored toga, u ponudi je veliki broj muzeja, kao i destilerija viskija. Dakle, ljubitelji žestokog pića se neće razočarati, ali moraju da spreme oko 60e za ture koje su u ponudi. Naravno, tu su i degustacije, tako da ne brinite oko toga. Preporuka je i tura do Loh Nesa gde možda ugledate čuveno čudovište, ali se spremite da duboko zavučete ruku u džep u nadi da tamo imate bar 100 evra (za jednu osobu).

Za ljubitelje sporta - fudbal i ragbi

Foto: Alo!

Seltik park

Za ljubitelje sporta u ponudi su dva najveća škotska kluba - Seltik i Rendžers. Razlika je u 12 minuta vožnje, ali je kulturalna razlika nestvarna. Rendžers se vodi kao protenstantski klub, klub pravih Škota i trofejniji je od svog rivala. Dok je Seltik orijentisan više ka Irskoj. Nekako neverovatno zvuči, ali u pitanju su dva kluba iz istog grada, a kao da su sa potpuno različitih kontinenata.

"Seltik park" je najveći škotski stadion sa kapacitetom 60.411 mesta, dok "Ajbroks" prima 50.817. Kao što Srbija ima "večiti derbi" između Crvene zvezde i Partizana, tako i Škoti imaju "Old Firm", verovatno najpoznatiji svetski okršaj gradskih rivala - Seltika i Rendžersa, naravno.

Foto: Alo!

Ajbroks stadion

Pored fudbala, ragbi je vrlo popularan sport tako da ne treba da vas čudi veliki broj "jajastih" lopti širom grada i pabova koji su prepuni istih.

Kako do vize?

Shutterstock/Adam Radosavljevic

 

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Velike Britanije koja se ne dobija direktno preko ambasade, već preko agencije u Beogradu koja se bavi tom procedurom. Tako je u svim svetskim gradovima, a ne samo kod nas. 

U suštini potrebno je popuniti detaljan formular o razlozima posete, trajanju putovanja, vašim primanjima, o tome koliko novca nosite sa sobom, koliko planirate da potrošite, da li ste osuđivani, gde odsedate , gde ste pre putovali i kada, itd... Prilično dosadno procedura, ali svakako obavezna. Više o tome OVDE.

Cena vize je oko 130 evra, a dobija se u roku od 14 dana. Takođe, najranije možete aplicirati tri meseca pre putovanja.

Kakve su cene u Glazgovu i zašto da probate čuveni "Crni puding"?

Foto: Alo!

Black pudding - crni puding

Kao i čitava Britanija, Glazgov nije nimalo jeftin za život i to je uglavnom najveća zamerka turista. Što se smeštaja tiče, ukoliko ste spremni da noćite na skoro četiri kilometra od centra, onda možete proći solidno i platiti nešto više od 50 evra. Međutim, što ste bliži centru cena raste, pa je tako prosek oko 80-100 evra za dve osobe, naravno, za jednu noć.

Ništa jeftiniji nisu hrana i piće. Osnovne namirnice hleb, mleko, jogurt skoro pa su duplo skuplji nego u Beogradu. Kafa je oko 250 dinara, pivo nije ispod 300, dok recimo porcija čuvene ribe i pomfrita (Fish and chips) košta 850 dinara.

Ako ste veliki gurman spremite se za specijalitete kao što su "Black pudding", koji zvuči kao slatkiš, a ustvari je pravljen od svinjske krvi. Neću lagati, prilično je ukusan. Uglavnom se služi kao doručak.

Tu su naravno jaja, kobasice, slanina, ali i nezaobilazni pasulj. Za ljubitelje čaja na raspolaganju je veliki izbor, ali preporučujem "English breakfast". Kafa u Velikoj Britaniji nije prva opcija, tako da se spremite za "bućkuriš" ako ste ljubitelj pića za razbuđivanje.

Šta je sa prevozom?

Foto: Shutterstock

 

Glazgov je jako dobro povezan što se tiče gradskog prevoza. Na raspolaganju su metro, vozovi, kao i autobusi. Ipak, preporuka je da učinite uslugu sebi, svom zdravlju i očima i uživate u šetnji i sjajnim prizorima.

Cena povratne metro karte je oko 450 dinara i važi ceo dan. Metro je prilično simpatično izgrađen i ide u krug tako da ne postoji "okretnica". Od prve do poslednje stanice stiže se za oko 15 minuta, a na svakih šest minuta imate priliku da se ukrcate. Automati su na svakoj stanici tako da ne brinite oko toga, ali spremite kartice jer su one glavno sredstvo plaćanja u čitavom Glazgovu.

Vozovi su nešto skuplji, ali to sve zavisi od mesta do kog idete. Možete otići u drugi deo grada ili putovati ka Edinburgu, Kilmanroku, Madervelu... Što dalje putujete to je karta skuplja.

Najjeftiniji put do Glazgova?

Foto: Shutterstock

 

Teško je reći kako proći jeftino, a stići do Glazgova. Jasno je da kopnenim putem ne možete na Ostrvo, tako da je jedina opcija avion. Postoji mnogo različitih varijanti, a sve uključuju presedanje jer iz Beograda ne postoji direktan let ka škotskom gradu.

Cene su oko 240 evra za povratnu kartu, a ukoliko se odlučite da možda putujete preko Londona, onda do glavnog grada Engleske povratna karta košta 100 evra, plus dalji put do Glazgova. Tada možete da izabere i opciju autobusa, automobila, voza, ili ponovo aviona.

To je verovatno napornija varijanta, a minimalno jeftinija.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading