U KOVAČICI JE SUTRA POSEBAN DAN U najvećoj akciji sadnje biće zasađeno 1.000 stabala lipe, jasena i javora, kao i 1.000 sadnica niskog rastinja!
Alo!

Nekada davno, svaka ulica u Kovačici mirisala je na lipu. Sada će taj opojni i očaravajući miris dolaziti sa oboda Kovačice.

Predsednik Ekološkog pokreta u Kovačici, Vladimir Kuharik, i sekretar MZ u Kovačici, kaže da je ovo jedna od najvećih akcija ovog društva, i sadnje u Kovačici uopšte. Projekat je dugo i studiozno pripreman.  

Naše dede, očevi, majke sprovodili su velike zajedničke akcije sadnje. Ovo je i naš naklon njima. Proteklih godina radilo se dosta na ozelenjivanju u Opštini ni to ne treba zaboraviti ali ovo je do sada najveca akcija.

U KOVAČICI JE SUTRA POSEBAN DAN U najvećoj akciji sadnje biće zasađeno 1.000 stabala lipe, jasena i javora, kao i 1.000 sadnica niskog rastinja!

Alo!

 

Pripremljeno je  oko 1000 stabala lipe, jasena i javora i 1000 sadnica niskog rastinja. Pojedina stabla poput lipe dostižu visinu i do 3 metra. Kako se pročulo za akciju broj stabala se uvećava i meštani doniraju i sadnice voća i oraha.

Nova stabla i rastinje će pogodivati, kako pčelarskoj delatnosti, tako i za divljač koja će imati sklonište i hranu,  pošto će biti zasađeno i nisko rastinje. Sadnice će biti raspoređene na površini od oko 2 hektara.

Prethodno, uklonjen je komunalni i građevinski otpad, a planu je i uređivanje izletišta na ovom potezu. Kuharik kaže da je i ovoga puta odziv građana koji žele da pomognu, kako mehanizacijom, tako i svojim angažovanjem, veliki, i poziva sve one koji žele da se priključe akcijama ekološkog pokreta da dođu i pomognu. 

Akciju je podržalo i Vodoprivredno preduzeće Tamiš Dunav koje je poravnalo ovaj potez i opština Kovačica. 

Ideja nije samo čišćenje, već i unapređenje životne sredine i održivost. Prostor će vremenom dobijati i dodatni sadržaj.

Ideja je da se očisti kanal Nadel i da se posadi vetrozaštitni pojas, drvored koji će obezbediti prirodnu oazu.

Cilj je i da se vrane odsele iz centra Kovačice, koje su vremenom tokom godina gubeći prirodno stanište tu našle svoje utočište,  i da se nastane na ovom prostoru i to prirodnim putem. 

Plan je napravljen strateški i u sradnji sa diplomiranim inženjerom za hortikulturu, kaže predsednik EPOK-a, Vladimir Kuharik Kunfo i dodaje: svrake će na prostoru koji polako niče imati svu potrebnu hranu i neće morati da dolaze u samu Kovačicu:

- Potrebno je još sredstava za sve planove koje EPOK ima, a volje ne manjka. U davna vremena kada je neko gradio kuću dolazile su komšije, rođaci da pomognu, neko je zidao, neko malterisao, neko pravio hranu, ponovo se oseća taj duh zajedništva a to je neprocenljivo.

Ujedno se Kuharik zahvaljuje svima koji su pomogli, svako iz svog domena da se akcija realizuje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading