RHMZ UPOZORAVA Sutra smrzavanje, biće najhladniji dan do kraja meseca
Alo/Ognjen Radošević

Hladno i promenljivo oblačno vreme u Srbiji najavljeno je u toku dana, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je na jake jutarnje mrazeve u narednih nekoliko dana.

- Dnevni maksimum od nedelje u postepenom porastu, a oko 15.03. osetno toplije, posebno na zapadu regiona. Signal za jače zahlađenje krajem meseca je večeras slabiji i modeli imaju signal za umereno zahlađenje bez rizika od jakih mrazeva i kasnog snega. Promena će još svakako biti - navodi Čubrilo i dodaje:

- U noći ka četvtrku i u četvrtak pre podne nad velikom delom regiona oblačno uz padavine povremeno. Preko 600 mnv uglavnom sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača, dok bi se ispod 600mnv mešali susnežica, sneg, kiša i krupa. Najmanje padavina na severu Srbije, posebno na severu Vojvodine kao i na krajnjem severu Baranje u Hrvatskoj.

Alo/Ognjen Radošević

 

Sutra nad severom regiona uglavnom suvo, a južno do Save, Dunava i Drave povremen sneg uz dalje, manje, povećanje visine snežnog pokrivača koji bi se do sutra posle podne u proseku uvećao za 5 cm. U planinskim predelima središnje i istočne BiH, središnje, južne, jugozapadne i jugoistočne Srbije i severa Crne Gore i za 10-15 cm, dok bi ga severno od pomenutih reka bilo tek ponegde u tragovima.

- Sutra ujutro prvo na severu regiona jačanje severoistočnog vetra uz smanjenje oblačnosti i do kraja dana jak vetar severnog i severoistočnog pravca bi zahvatio veći deo regiona dok bi duž Jadrana bilo olujne bure. Sredinom dana na severu delimično razvedravanje dok će se nad ostalim predelima do noći ka petku zadržati pretežno oblačno uz sneg ponegde. Dnevni maksimum od 0 u predelima gde bude snežnih padavina do oko +5 na severu regiona. Noć ka petku donosi slabljenje vetra i brzo spuštanje temperature takoda će u petak ujutro nad velikom delom regiona biti mraza od -8 do -3 stepena Celzijusa, dok u predelima gde bude snežnog pokrivača na tlu uz vedru noć minimum bio od -15 do -7 stepeni Celzijusa.

Alo/Ognjen Radošević

 

U petak pretežno sunčano, ali hladno za ovo doba godine uz maksimum od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

Noć na subotu ponovo vedra i veoma hladna, ponegde nad kotlinama viših planina BiH, severa Crne Gore i jugozapadne Srbije minimum može pasti i blizu -20 stepeni Celzijusa, dok će se uglavnom kretati do -13 na planinama i oko -7 u nizijama.

- U subotu tokom dana sunčano uz slab vetar i malo manje hladno uz maksimum od +4 do +10 stepeni Celzijusa. Nedelja donosi slabiji jutarnji mraz uz dalji porast dnevnog maksimuma koji bi ponegde dostizao i oko +13 stepeni Celzijusa. Sa situiranjem jezgra anticiklona izand nas prestaje priticanje hladnog vazduha dok zbog razvijanja jakog ciklona nad Pirinejskim poluostrvom u njegovom toplom sektoru počinje strujanje osetno toplijeg vazduha iz severne Afrike te će oko 15. marta preovladavati sunčano ali i osetno toplije uz dnevne maksimume do +8 do +17, a ponegde i oko +20 stepeni Celzijusa. Sve upućuje na to da ciklon nad Pirinejskim poluostrvom nće imati dovoljno energije da naruši jak anticiklon nad istokom Evrope i oko 18.03. modeli sugerišu da bi se centar tog anticiklona ponovo mogao izmesitti na severoistok, što bi ka nama pokrenulo strujanje suvog ali ponovo malo hladnijeg vazduha sa istoka ta bi dnevni maksimumi ponovo bili malo ispod proseka - navodi meteorolog Čubrilo.

Na kraju, dodaje da za sada nema signala za neko jače zahlađenje.

- Kako je period posle 15. marta jako nesiguran gotovo je sigurno da i večernje postavke nisu konačne i daće značajnih promena u narednim danima biti ponovo. Ono što je izvesno pred nama je još nekoliko dana neobično hladnog vremena, dok posle 14. marta bar na kraće vreme stižu prave prolećne temperature.

RHMZ izdao upozorenje

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za područje Srbije na umeren i jak jutarnji mraz, od 11. do 13. marta.

- Od petka do kraja sedmice, na području Srbije očekuje se umeren, lokalno i jak jutarnji mraz. Najniža temperatura u većini nižih predela od -10 do -5 stepeni, za dane vikenda ponegde i niža, a na planinama i ispod -15 stepeni Celzijusa.

Slablјenje jutarnjih mrazeva i osetni porast dnevnih temperatura očekuje se početkom naredne sedmice, saopštio je RHMZ.

Kako dalje upozoravaju, u toku prepodneva u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji oblačno sa snegom uz dalјe povećanje visine snežnog pokrivača, naročito na planinama, gde se očekuje od 5 do 10 cm novog snega.

Kako ukazuje prognoza RHMZ-a, u Srbiji danas vreme potencijalno opasno i veoma opasno.

 

Komentari (0)

Loading