MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti
Pink printskrin

Gledaoci u toku emisije mogu da glasaju za predloge na fejsbuk stranici "Hit tvit" i na tviter nalogu. Takođe, gledaoci u toku emisije mogu da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Ovaj put, glavna tema emisije je pitanje, da li će Srbija imati dovoljno energenata i hrane u vreme svetske krize zbog rata u Ukrajini?

Apsolutan rekord

Na konstataciju voditeljke da je ogroman broj ljudi podržao kandidaturu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, Siniša Mali je rekao:

"To je apsolutan rekord i govori o podršci koju Aleksandar Vučić uživa u narodu. U ova krizna vremena vam treba osoba na koju možete da se oslonite. Aleksandar Vučić je osoba koja je Srbiji donela mir i stabilnost, izborili smo se sa kovidom, borimo se sa ukrajinskm krizom i uspevamo.

Čeka nas teška kampanja, pozivam građane Srbije da izađu na izbore i daju podršku Aleksandru Vučiću. Kada je kriza u pitanju, neophodno je da imate jakog lidera koji zna šta hoće i zna šta radi, a dela Aleksandra Vučića govore sama za sebe", ocenio je ministar Mali.

MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti

Pink printskrin

 

Vučićević kaže da je to istorijski odziv.

"Razlog su rezultati. Ono što je Vučić za ovih pet godina uradio za Srbiju - istakao je Vučićević i dodao da je ljudima vrlo stalo da sačuvaju mir i bezbednost, a garancija toga je kontinuitet i predsednik Srbije."

On je ocenio da izbori neće biti laki, te je dodao da je svaki glas važan.

"Ja ću glasati za Vučića zbog moje petoro dece, ove godine, daće Bog i šestoro. Zbog njih ću glasati za Vučića" istakao je Vučićević.

Unakrsna paljba

Na pitanje Verice Bradić o unakrsnoj paljbi pojedinih medija o mogućem političkom postavljenju, novi v.d. direktora EPS Zoran Tomašević kaže:

"Ne vidim da je to neka paljba. Ovo je težak trenutak, neminovan za nas i nadam se ujedinjujuć. Da li sam ja politički kandidat ili kandidat struke to će vreme pokazati. Ja sam srećan zbog toga što je meni dodeljena ova uloga u ovom teškom vremenu. Radim u EPS 20 godina i teško je da ima reči o političkom postavljenju."

Gužve na pumpama i nestašice

Voditeljka Verica Bradić pitala je ministra Malog kakav je plan države da kontroliše trzavice u svetu na ekonomskom planu.

Ministar Siniša Mali kaže:

"Posle dve godine, toliko se toga desilo, da svet više nije isti. Nije isti kao 2019. godine. Takođe se promenio način na koji je Srbija reagovala u vezi sa pandemijom kovid-19. Reagovali smo brzo, pravovremeno, nabavili sve lekove, medicinsku opremu, izgradili 3 nove bolnice, pokazali kako se država nosi sa krizom.

Pomogli smo sa 8.8 milijardi evra našu privredu i Srbija, verovali ili ne, za vreme najveće ekonomske krize ima najveći porast BDP.Srbija povećava plate i penzije tako da budu veće od inflacije, dakle, preduzimamo korektne korake da zaštitimo naše građane.

Zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica, kako bi pomogli građanima, pa smo ograničili cene goriva. Rekli smo da građani neće videti jedan dinar više na računima za struju, i tako je. Nama su prodavnice pune, kao što je rečeno. Robne rezerve su skoro u potpunosti pune.

MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti

Foto: Shutterstock

 

Ako se setite, inflacija je bila dvocifrena, jer niko kurs nije kontrolisao. Imamo devizne rezerve od 16 milijardi evra, ako se ne varam. Apsolutno svega imamo, za godinu dana unapred, bez da dobijemo i jedan kilogram ovogodišnje setve. To su desetine hiljada tona.

Imate odgovornu državu i stabilne finansije, kao što je predsednik Vučić rekao, to je razlika između Srbije nekad i Srbije danas. Spremni smo na sve. Zato je važn da imamo kandidata kao što je Vučić, neko ko je spreman da se izbori za životni standard građana", rekao je Mali.

U vezi sa gužvama na pumpama, ministar finansija kaže:

"Imao sam sastanak sa vlasnicima pumpi. Imamo predlog da kontrolišemo cene iz dana u dan i shodno tome odlučujemo. Problem je što sve cene rastu, to su ogromna povrećanja na svetskom tržištu nafte.

Pronašli smo fleksibilnu formulu da ne dozvolimo povećanje cene na pumpama. Slušamo privredu, slušamo građane, imamo rešenje i radimo odgovorno svoj posao. 

Predlog broj 1 - svega dovoljno

 

 

O nuklarnim elektranama u Ukrajini

Na pitanje voditeljke kako će osvajanje nuklearnih elektrana u Ukrajini eventualno uticati na Srbiju, Tomašević kaže:

"Što se tiče Srbije, neće biti uticaja. Mi imamo svoje resurse, kalendarski je još zima i moramo sve da zadržimo na nivou dok ne dođemo do lepih dana.

Naš sistem je apsolutno stabilan, struje ima. Na cenu i buduća dešavanja utiče kriza, ali mi to prihvatamo i spremni smo da se borimo sa tim po ceni koja je već definisana i neće se menjati", rekao je direktor EPS.

MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti

Pink printskrin

 

635 evra prosečna zarada

Srbija nezaustavljivo napreduje, ocenio je ministar finansija Siniša Mali, pričajući o prosečnoj zaradi na nivou Srbije za prethodni mesec.

U vezi sa menjačnicama koje "koriste situaciju", ministar Mali je pozvao građane da prijave sve koji prodaju evre po nepropisanom kursu.

On je podsetio da je inflacija pre 2013. godine inflacija bila dvocifrena, a da je nakon toga uspostavila stabilan kurs i obuzdala inflaciju.

"Nismo osetili krizu"

"Kriza se u Srbiji nije osetila kao u nekim drugim zemljama. Možda zbog našeg agresivnog stava da ublažimo posledice. Cene goriva i struje su otišle u nebesa, ali građani Srbije to osetili nisu. Cena gasa se povećala za 117 odsto, više nego duplo", kaže ministar finansija, i dodaje:

"Do kraja grejne sezone imaćemo istu cenu gasa", ocenio je ministar Mali, dodajući da država radi posao za koji je plaćena i da je zato tu gde jeste.

Imali su vremena

"Izašao je (lider SSP Dragan) Đilas sa idejom novog ekonomskog programa, koji zagovara ukidanje zdravstvenih doprinosa, pa ćemo, ne znam kako, imati povećanje plata od 12 odsto. Da vam kažem nešto, ekonomija je ozbiljna stvar. Nema lakih rešenja. Videli smo šta su pokušali u Crnoj Gori", podsetio je ministar Mali.

MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti

Foto: Alo/Vladimir Markovic

 

"To je neka paralelna stvarnost, evo neka građani Srbije kažu hoće li da se vratimo u prošlost ili da idemo napred. Imali su vremena da sprovedu svoje ideje. Toliko krize, toliko izazova, a imate građane Srbije kojima život zavisi od vaših odluka", rekao je ministar finansija i ponovio da Srbija ima svega, od hrane do goriva.

Predlog broj 2 - Pritisci na Srbiju

 

 

Ukrajinski konflikt

"Ogroman je pritisak na predsednika Vučića. Taj pritisak ne osećamo ni mi ni vi, taj pritisak je na leđima predsednika. Mi smo mala zemlja, i predsednik je rekao da moramo da sačuvamo mir i stabilnost.  Moramo da gledamo da se pomaknemo, kao mala zemlja, da nas taj voz koji je iz krenuo iz Rusije ne pregazi. Nije jednostavno jednoj maloj zemlji koja je definisala svoju politiku sa zapadom, sa istokom, sa Evropom, da pliva u takvoj situaciji", kaže ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao:

"Pokušavate u moru loših rešenja da pronađete najmanje loše. Ne tražimo interes zapada ni istoka, već građana Srbije. Glasali smo za rezluciju kojom se suđuje agresija na Ukrajinu, jer se držimo principa teritorijalnog integriteta, ali nismo uveli sankcije Rusiji."

O radnim mestima

"10 godina se borimo za nove fabrike i za svako radno mesto Nezaposlenost je bila 25 odsto sad je manje od 10. Zamislite da sada donosimo neke odluke pa da sve to porušimo. Da nema viza, favrika,a utoputeva. Dosta smo muka prošli kroz ove reforme da bi zauzeli povoljno mesto u ekonomiji. I zato je važna politika Aleksandra Vučića. Druga politika i druga poruka je da nećemo da šaljemo decu u rat, i to je važna poruka mira koju predsednik šalje. Borimo se za mir i stabilnost", ocenio je ministar.

"Pokazalo se koliko je Vučić spreman da donosi odluke u interesu građana Srbije, bez obzira na pritiske. Videli ste sa kolikim poštovanjem se ostali svetski lideri odnose prema njemu", naglasio je ministar Mali.

MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti

Foto: TV Pink printscreen

 

Sedenje na 2 stolice

Na pitanje u vezi sa kritikama o sedenju Srbije na dve stolice i odnosima sa istkom i zapadom, ministar finansija kaže:

"Srbija ne sedi na dve, već na našoj, srpskoj stolici. Sve što je predsednik Vučić pokazao je da vodimo računa o interesima građana naše zemlje. Imate nekih koji žele da iskoriste ovu situaciju, koji žele nestabilnost, da dobiju neku korist, ali naš principijelan stav je da se borimo i damo podršku predsedniku."

Veza Srbije i Rusije

Na ocenu voditeljke da se Srbiji imputira uloga agresora u vezi s ukrajinskim konfliktom, ministar finansija kaže:

"Ova situacija je možda ogolila neke stvari. Vidite to po izjavama i delima nekih ljudi. To što drugi pričaji, samo pokazuje da je važno da nastavimo da pričamo i radimo isto. Verice, mi smo lideri u ekonomiji. Nama je u najvećem interesu mir i stabilnost u regionu. Ne samo da nećemo rat, nego hoćemo da pobeđujemo u ekonomiji. Ja ću ponoviti 20 puta ako treba - mir i stabilnost, a jedini garant je predsednik Aleksandar Vučić. To ovaj konflikt i pokazuje."

MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti

Foto: Alo/Masanori Jošida

 

Sankcije Srbiji i poslovanje EPS

Na pitanje "šta ako Srbiji uvedu sankcije", v.d. direktora EPS kaže:

"Ne može se reći da smo potpuno nezavisni i da sve možemo proizvesti kod nas. To nema ni jedna zemlja na svetu. U ovom trenutku, ne vidim razlog da iko uvodi sankcije Rusiji. U 21. veku treba da gledamo kako da se razvijamo, a ne da se vraćamo u neke ratove i neprijatnosti. Ne očekujem da se desi taj scenario, nezahvalno je pričati o tome, ali tu smo da rešavamo."

Ministar finansija Siniša Mali je dodao:

"Ljudi, nećemo se vraćati u devedesete. Kada smo imali brzu prugu? kada smo imali ovoliko fabrika? Ljudi, drugačija je Srbija. Nikada nismo imali veće plate i penzije. To je naša politika."

On je dodao da smo dominantna ekonomija u ovom delu Evrope i da je jedini garant za mir i stabilnost Aleksandar Vučić.

Predlog broj 3 - Ratne operacije

 

Na komentar da je rukovodstvo Ukrajine deo problema u tekućem konfliktu, ministar Mali kaže:

"To što se desilo protekle nedelje, verovali ili ne, cena pšenice na svetskom tržištu je skočila, kao i cene nafte, kukuriza, cena gasa je skočila za čak 117 odsto. Pogledajte taj tektonski poremećaj. Krah svetske privrede. Korona koja je sve to pokrenula. Poremećaj u lancima snabdevanja, pa ukrajinska kriza. Građani moraju da razumeju posledice svega toga na ekonomiju. Zato se svi vraćamo na taj mir i stabilnost. Kada idu dva voza, ne želite da budete između, bar jednom u novijoj istoriji izbegnemo neki sukob. Ne možemo proći bez negativnih posledica, ali možemo da se borimo", poručio je ministar, i poručio da svega imamo dovoljno, ali i da je ova kriza veoma teška.

On je dodao da smo izgradili kredibilitet zahvaljujući stabilnosti koju je predsednik Vučić doneo.

"Ono što svima treba su stabilnost i sigurnost. Zato je Srbija šampion u rastu i privlačenju stranih investicija. Ni na koji način se ta velika kriza u Srbiji ne oseća, ali moramo je biti svesni. Zato je Vučićeva borba da održi stabilnost za nas najvažnija", ocenjuje Mali.

On navodi da je država tu za građane, ali da oni moraju da razumeju ozbiljnost situacije.

MINISTAR MALI Ljudi, drugačija je Srbija, nikad nismo imali veće plate i penzije, Vučić je JEDINI garant stabilnosti

Pink printskrin

 

Tomašević o ukrajinskom konfliktu kaže:

"Ne verujem da je cilj bio zauzeti nuklearne elektrane. Smatram da je to samo niz akcija koje Rusija preduzima zbog strateških ciljeva, nema to veze sa Srbijom i neće uticati na naše sisteme", uveren je v.d. direktora EPS.

"Naš cilj je da izvozimo struju po višim cenama, ali da za naše građane ostane povoljna", zaključuje Tomašević.

Tokom glasanja, ministar finansija je, neočekivano, podelio svoj glas u vezi sa temom nedelje - predlog broj 1, a drugu polovinu glasa za kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Pobednički predlog je broj 1 nakon prebrojanih glasova, "Svega ima dovoljno".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
ja se jos ne predajem

07.03.2022 09:17

Ministar je u potpunosti u pravu. Upravo je politika SNSa i predsednika Vucica dovela Srbiju do stabilnosti i mogucnosti da se vodi samostalna politika.

Nina

07.03.2022 10:15

Aleksandar Vucic se najvise zalaze za ocuvanje mira i stabilnost!

dada

07.03.2022 10:24

Politika SNSa je mnogo uradila za dobrobit naroda

dada

07.03.2022 10:24

Politika SNSa je mnogo uradila za dobrobit naroda

dada

07.03.2022 10:29

Ulaganja se vide na svakom koraku, SNS je odgovornom politikom mnogo uradio

Milan

07.03.2022 10:37

Vučic je taj koji je mnogo uradio za Srbiju a tek ce dosta raditi!

Anastasija

07.03.2022 11:17

Ova vlast je od Srbije napravila bolje i kvalitetnije mesto za život i narod to zna da ceni.

Aca

07.03.2022 12:19

Nikada nismo imali bolje uslove za život.

Marija

07.03.2022 13:14

Posvecen razvoju zemlje,miru,stabilnosti.Jedino se nas predsednik bori za svoj narod.