Novi Sad sa 70 miliona dinara podržava sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja
Foto: TONS

Кako ističe, među najvažnijim merama bila je podrška mladim poljoprivrednicima, organskim proizvođačima i proizvođačima proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, podrška preradi na gazdinstvima i udruženjima iz oblasti poljoprivrede.

Za Program je u tekućoj godini u planu novo povećanje, te kako navodi sagovornik Dnevnika, budžet za 2022. godinu će iznositi 70 miliona dinara.

- Od 2019. godine, kada smo krenuli sa podrškom mladim poljoprivrednicima, interesovanje je bilo jako veliko i do sada je za ovu meru izdvojeno oko 68 miliona dinara, a sredstva je dobilo 75 mladih poljoprivrednika sa teritorije grada. Ovom merom smo podsticali poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Grada, čiji su nosioci mlađi od 40 godina, da unapređuju primarnu poljoprivrednu proizvodnju u sektorima koji su konkurentni na međunarodnom tržištu, odnosno, povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo - istakao je Radojević.

Mera subvencionisanja mladih poljoprivrednika u planu je i ove godine, a za nju će, kako je Radojević rekao, biti izdvojeno 27 miliona dinara. Pored postojećih mera koje će biti ponovljene, novina za sugrađane je podrška proizvođačima vina sa teritorije Novog Sada.

– Podrška će biti za nabavku opreme za proizvodnju vina, kao i za opremanje degustacionih sala, za šta će biti izdvojeno 10 miliona dinara – objasnio je Milorad Radojević.

Vetrozaštitni pojasevi

U Budisavi je krajem 2019. godine započet projekat sadnje vetrozaštitnih pojaseva, čija vrednost je 2,5 miliona dinara,a realizuje ga JКP Gradsko zelenilo. Prema rečima Milorada Radojevića, u skladu sa glavnim projektom za podizanja vetrozaštitnih pojaseva na području Кovilja, Budisave, Кaća i Čeneja je zaključen Ugovor o realizaciji dela glavnog projekta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva u Budisavi sa JКP Gradsko zelenilo.

BIOSENS, SIMBOL ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE Označen kao Evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi


Do sada je obezbeđeno 14.271,42 metra vetrozaštitnog pojasa u Budisavi, površine pojasa od 5.089 hektara i posađeno 7.322 sadnice.

- Novac za podizanje vetrozaštitnih pojaseva se obezbeđuju iz Godišnjeg programa zaštite i uređenja poljoprivrednog zemljišta, odnosno, od namenskih sredstava od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Zbog objektivnih problema sa kovidom i restitucijom državnog zemljišta, sredstva od zakupa očekujemo u prvoj polovini 2022. godine i tada očekujemo i nastavak realizacije projekta podizanja vetrozaštitnih pojaseva - navodi on.

Podizanje konkurentnosti

Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Grada Novog Sada za period od 2018. do 2022. godine definisano je u kom pravcu treba da se razvija poljoprivreda na teritoriji Grada, te su glavni ciljevi rast poljoprivredne proizvodnje, unapređenje kvaliteta života i rada u ruralnim područjima Grada, podizanje konkurentnosti uz dostizanje standarda kvaliteta i zdravstvene bezbednosti proizvoda, kao i zaštita životne sredine od negativnog uticaja intenzivne poljoprivredne proizvodnje, rekao je Milorad Radojević.

Član Gradskog veća za privredu istakao je da u drugoj polovini godine počinje izrada nove Strategije za period od 2023. do 2028. godine, te da očekuje da će početkom naredne godine ona biti usvojena.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading