PREDLOG GRADSKE OPŠTINE ZEMUN: Ulici u Batajnici ime po heroju sa Košara Vladimiru Radoičiću
Printscreen/ Instagram/ moj_beo_grad

Gradska opština Zemun je na poslednjoj sednici podržala je inicijativu odborničke grupe "Složni za Zemun i Batajnicu - prof. dr Danica Grujičić", da se batajnički Široki put nazove po tragično nastradalom srpskom junaku. Ovaj predlog biće upućen gradskoj Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica, gde će biti doneta konačna odluka.

Rođen u Zemunu 1979. godine, gde je živeo sa roditeljima i tu završio automehaničarski zanat, Vladimir Radoičić se prijavio i u vojsku otišao krajem juna 1998. godine. Odbio je poziv strica da ode u Ameriku. Posle obuke u Valjevu, vraća se u jedinicu u Niš, odakle 28. septembra zajedno sa ostalim vojnicima odlazi u karaulu Košare.

- Karaula Košare bila je najteža tačka za odbranu Kosova i Metohije, od NATO plaćenika i OVK - piše u obrazloženju zahteva odbornika iz Zemuna. - A tamo su poslati mladići koji su te godine služili redovan vojni rok, sa svojih 19 godina. Mladi, srčani i najstrašnije od svega, bez ikakvog iskustva u borbama i ratovanju odbranili su položaj. Tamo su ostavili svoje telo, epski mit o rodoljublju, dušu i zavet da se ne zaborave. Odbranili su Košare.

Osim ideje da se promeni naziv ulice koja vodi do Dunava, inicijatori žele da se postavi i spomen-obeležje palom srpskom borcu, tamo gde Opština Zemun predloži.

GO Zemun je usvojila Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti sporta od značaja za Opštinu. Tako je ustanovljen dečji fudbalski turnir "A bili su samo deca", na inicijativu Udruženja građana "Pokret za razvoj Batajnice".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading