KAPETAN DRAGAN O HEROJU Veljko Milanković je otišao u legendu još za života
Foto: Ilustracija

– Veljko je otišao u legendu još za života. Postao je nešto kao mera za hrabrost i odanost. Uzor i primer svakom borcu – poručio je Kapetan Dragan.

Na pitanje o tome šta je komadanta „Vukova sa Vučijaka“ vodilo kroz život i zbog čega je bio nesutrašiv, kapetan Dragan komentariše da je ključni razlog bila njegova ljubav prema srpstvu.

– Sigurno, njegova ljubav prema svesrpskom: “narodu, porodici, veri i osećaj odgovornosti za ono što mu je povereno ili za ono što je on smatrao da je njegova obaveza i odgovornost – navodi kapetan.

– Zapamtio sam ga upravo kada je stigao sa jedinicom, mi smo bili prebukirani jedno 70% tako da nisam imao uslove da primim još jednu novu jedinicu na obuku. Veljko je samoinicijativno bez prethodnog dogovora došao sa jedinicom u Golubić. Čuo je da se vrši dobra obuka u Golubiću pa došao!

Kada sam mu rekao da neću moći da ga prihvatim bar za jedno mesec dva dana, ulogorio je čitavu jedinicu ispred centra i rekao: “ Ja se ne vraćam bez obuke kapetane, ako moramo da kampujemo ispred dva meseca dok dođemo na red kampovaćemo. Pustio sam ih tu da kampuju nedelju dana, a onda sam izvukao instruktore na Kninsku Tvrđavu i oslobodio mesta za njih – ističe kapetan Dragan prisećajući se prvog susreta sa neustrašivim Milankovićem.

Kada su u pitanju posebne tehnike u borbi po kojima je Milanković bio poznat, popularni Kep ističe da ga nekim od njih nije naučio.

– Ne znam za “juriš na nož” ja sigurno nikoga to ne učim i više volim da meni neprijatelj juri na nož, nego ja, ili moj vojnik na njegov. Možda je za takvo predstavljanje Veljka malo i zaslužan “folklor” koji se prirodno gaji prema voljenim herojima kao što je Veljko!? Tako da ću to da ostavim “juriš na nož” guslarima i budućim režiserima koji budu pravili filmove o Vukovima s Vučijaka…

 

 

Nema potrebe preuveličavati Veljka, jer je sasvim dovoljno veliki borac, predvodnik, komadant i častan Srbin. Mislim da mu njegovo iskustvo u preduzetništvu sigurno pomoglo u snalaženju u neplaniranim i nepredvidivim situacijama. To čini dobrog i uzornog vođu i dobrog komadanta – ističe kapetan Dragan za vecernjenovosti.ba.

Za kraj dodaje da se u Republici Srpskoj, ali i zemljama regiona više pažnje treba posvetiti komadantu Veljku i njemu sličnima.

– Naravno da treba više, jer ne samo da Veljko i Vukovi to zaslužuju, nego i Srbima trebaju takvi uzori koji mogu služiti za primer kako se voli svoj narod i svoja otadžbina. Neka mu je večna slava! Živela Srbija, živela Republika Srpska i sve srpske zemlje – poručuje kapetan Dragan.

Podsećamo, na današnji dan 1993. godine preminuo je Veljko Milanković, komandant "Vukova sa Vučijaka".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading