MUŠKARCI UMIRU OD KORONE DUPLO VIŠE NEGO ŽENE Vesti iz Republičkog zavoda za statistiku i svetska istraživanja razočaraće pripadnike jačeg pola
Foto: Alo/Vladimir Markovic

Jači pol malo sutra, reći će dame. A podaci Republičkog zavoda za statistiku potvrdiće njihove reči jer je prema njima u Srbiji od korone preminulo dvostruko više muškaraca nego žena.

Analiza koju je ovaj zavod radio daje tačne i jasne podatke: među 10.356 osoba koje su tokom 2020. godine preminule od bolesti koje se mogu dovesti u vezu s virusom korona, čak 6.629 je muškaraca i 3.727 žena.

Stres mogući okidač

Kako za "Alo!" kaže dr Žarko Ranković, infektolog, s obzirom na to da nije utvrđeno da su muškarci podložniji virusu, vrlo je moguće da razlog za ovakve rezultate leži u ponašanju.

- Moguće je da je takvoj statistici doprinelo to što muškarci manje vode računa o higijeni, naravno ne svi, ali procentualno gledano. Takođe, manje se i čuvaju u smislu nošenja zaštite, misle da su jači i tako dalje - kaže čuveni infektolog.

Kako dodaje, razlog možda leži i u stresogenim poslovima kojima se bave muškarci, ali i u strahovima.

- Istina je da smo mi muškarci pomalo kukavice, tragičnije shvatamo bolest, teže je podnosimo, pa je moguće i da taj element utiče da se manje borimo i lakše se predajemo - kaže Ranković.

Kukaju i kad se testiraju

Kako za Alo! kaže medicinska sestra Jovana Marković, muškarci u velikom broju slučajeva već na testiranju izgledaju kao da su došli da potpišu smrtnu presudu.

- Tokom ove dve godine rada u kovid ambulanti kolege i ja smo primetili da muškarci mnogo tragičnije shvataju svoje simptome. Na primer, danas nam je bio jedan bračni par, izgledalo je kao da je ona njega donela, ne dovela, a kada smo ih pregledali, ispostavilo se da su im simptomi identični. Pretpostavljam, a i lekari se slažu, da je veliki uticaj psihe na to - kaže ona.

Isto i u svetu

Ova polna statistika ne važi samo za Srbiju, s obzirom na to da sve veći broj epidemioloških studija govori u prilog tezi da su pripadnici „jačeg“ pola biološki slabiji protivnici kovida 19.

Doktorka Sara Ričardson, direktorka Laboratorije za proučavanje polnih razlika pri Univerzitetu Harvard, navodi da je u gotovo svim saveznim državama Amerike više preminulih muškaraca od korone nego žena, preneo je američki časopis „Njujork tajms“.

- Samo u Masačusetsu i na Roud Ajlendu za žene je zabeležena viša stopa smrtnosti od kovida 19 - rekla je ona.

Loša higijena - više zaražavanja

Zašto jači pol više strada od opakog virusa – razloga je više, a istraživači su otkrili da socijalni faktori i ponašanje imaju uticaja na tu statistiku više nego biološki.

- Došlo se do zaključka da se muškarci više bave zanimanjima u kojima su izloženiji virusu, kao što su transport, rad u fabrikama, te građevina i poljoprivreda. Osim toga, oni ređe peru ruke i manje nose maske od žena, ne drže fizičku distancu i slabije su vakcinisani - prenosi „Njujork tajms“.

Amerikance satrlo

Podaci Američkog centra za kontrolu bolesti pokazuju da je od februara 2020. do avgusta 2021. godine od kovida 19 umrlo čak 65.000 više muškaraca nego žena - u tom periodu preminulo je 362.187 muškaraca i 296.567 žena, a najveću stopu smrtnosti imaju muškarci starosti od 45 do 64 godine.

Ovi podaci postaju još intrigantniji kada se uporede s činjenicom da žene imaju višu stopu zaražavanja jer su uglavnom zaposlene u medicinskoj profesiji i u sektoru ličnih usluga.

 

Zaključavanje zbog korone nije imalo nikakvog smisla: Naučnici dokazali da je bilo besmisleno, evo šta je spasilo živote - Alo.rs

Budite ženstveni

Iako naučnici nisu dokazali da je odgovor u biologiji, neki razmatraju da bi injekcije ženskih hormona mogle zaštiti pripadnike jačeg pola od virusa.

Rusija odobrila testiranje antikovid leka Mir-19 - Alo.rs

Najviše preminulih između 50 i 54 godine

Analiza demografa Gorana Peneva govori da je povećanje smrtnosti primetno u svim starosnim grupama stanovništva starijih od 20 godina, i to za oba pola. Međutim, ono je najveće u starosnoj grupi od 50 do 54 godine i od 60 do 65 godina, i to prvenstveno zbog izrazito velike smrtnosti muškaraca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading