U POSLEDNJIH SEDAM DANA TROJE DECE PREMINULO OD OPEKOTINA Zbog ove greške dolazi do FATALNOG ishoda: Ne držite ništa blizu grejnih tela!
Shutterstock/Africa Studio

 

 

​Tragedija u Grabovcu gde je devojčica od 27 meseci preminula kada je vatra iz šporeta zahvatila ćebence i krevetac u kojem je bila iznova opominje na dodatni oprez. Nekada su i sekunde dovoljne da se nesreća dogodi. Zbog toga posebno u ovo zimsko vreme treba voditi računa o grejnim telima – šporetima na čvrsto gorivo, termoakumulacionim pećima i kvarcnim grejalicama, plinskim bocama, piše "Politika".

– Peći i šporeti sa otvorenim plamenom isijavaju toplotu i i od te toplote stvari koje se nalaze u blizini mogu da se zapale. Zbog toga sve ono što je zapaljivo mora najmanje pola metra biti udaljeno od ovih grejnih tela. Nikako nad njima ne sušiti krpe i stvari jer oni mogu pasti na plotnu i lako se zapaliti. Stvari ne treba sušiti ni na TA pećima niti kačiti na kvarcne grejalice, koje inače i proizvode izuzetno jaku toplotu. Osim toga, one su i nestabilne, lako mogu pasti, a onda grejač može zapaliti tepih i sve što mu se nalazi u blizini – objašnjava Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Dečji hirurg dr Đorđe Kravljanac, iz Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić”, rekao je da je u ovoj ustanovi u poslednjih sedam dana troje dece preminulo od opekotina.

On ističe da u slučaju da mora da se napusti prostorija u kojoj postoje ovakve vrste grejnih tela potrebno je isključiti ih, a ako je vatra naložena u šporetu ili peći ugasiti je ili eventualno skloniti sve od tog tela što može da se zapali.

– U poslednje vreme smanjeno je korišćenje plinskih boca za grejanje, ali se one i dalje upotrebljavaju u kuhinji za spremanje jela. Trebalo bi da bude obaveza da se uvek posle korišćenja boce zavrne ventil jer 99 odsto incidenata sa plinskim bocama se događa između ventila, boce i potrošača. U slučaju da crevo curi prostorija se može ispuniti gasom, a onda je dovoljna i mala varnica, čak i da se upali svetlo da dođe do eksplozije – kaže Majstorović i apeluje na sugrađane da vode računa i ne shvataju olako upotrebu grejnih sredstava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading