"TO UVELIKO UTIČE NA POTRAGU" Član tima koji traga za Matejem otkrio nove detalje (VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Potragu koja je i dalje u toku komentarisao je za Večernji list član Načelništva Mreže za opasnost Igor Jončić, koji već mesec dana traga za 27-godišnjim Matejom

Na pitanje kada su izašli na teren i šta su sve videli, Jončić odgovara:

- Mi smo izašli na teren 3. januara oko 18 sati baš s ovog mesta. Ovo nam je bilo mesto sastanka kod Kule Nebojše. Tu smo krenuli s opremanjem i nakon toga smo izašli na pretragu terena koja je podrazumevala priobalni potez od Beton hale, mesta za koje smo tada dobili informaciju da je moguće mesto gde je Periš ušao u vodu. Od tog trenutka je krenula kompletna pretraga celog nizvodnog toka. Nizak vodostaj sa sobom nosi da postoji mnogo više potencijalnih mesta gde može doći do zadržavanja bilo čega što slobodno pluta vodom. S druge strane, ono što je bilo zakačeno dok je bio vodostaj viši, kada opadne, može doći lakše do isplivavanja.

MATEJ TRIPUT ZAUSTAVLJAO TAKSI Otac Mateja Periša otrkio nove detalje, pa pomenuo njegove sestre!

Dodaje da su u potrazi koristili i termovizijske kamere.

- Dobili smo na korišćenje jednu od najmodernijih termovizijskih kamera iz tog segmenta. Nju smo koristili jer olakšava potragu noću. Termovizija može da uoči ako je čovek ušao unutra i sakrio se iz nekog razloga - dodaje.

Kaže da i dalje pretražuju gradsku stranu obale Dunava i Save.

- Mi pretražujemo ovu gradsku stranu pa nizvodno zato što je prekoputa "Veliko ratno ostrvo" koji je prirodni rezervat i zaštićeno je mjesto. Pristup je samom tom mestu specifičan. Potrebni su čamci koje mi zasad nemamo na raspolaganju. Nedavno smo dobili jedan koji tek treba da se pusti u rad. Nismo ga odmah pustili u rad jer se reka povukla pa nam je otvorila mogućnost pretrage određenih delova pešački - kaže on.

JEDAN KUM MU POGINUO, DRUGI NESTAO Matejev prijatelj neutešan - isplivali novi detalji u vezi sa nestalim Splićaninom

Ističe da je jako zahtjevno vršiti pretragu.

- Sada je lakše za pristup. Tok reke je sužen, širina nije ista kao kada je voda nabujala i u punom kapacitetu, ali onda postoji i živo blato, skrivene jame, svašta nešto što je i opasno. Vrlo oprezno radimo tu potragu. Trudimo se da nam ništa ne prođe, a da se ne pregleda detaljno. Otpočetka smo radili pretragu tako što smo raščišćavali građu, odguravali velike balvane, sve što se zadržavalo duže vrijeme.

NENAD PERIŠ IMA SUMNJU Matej je susreo nekog dole kod Save, a ovo je najveće pitanje

Jedan dečko je pronađen 5 meseci nakon nestanka.

- To je jedna od naših većih pretraga koja se radila na teritoriji beogradskog naselja Vinče. Isto je rađena priobalna pretraga. Tada smo imali i čamce pa smo radili paralelno tu pretragu vode i obale. Prolazili smo bezbroj puta tih nekih 5,6 kilometara od mesta nestanka i nismo ništa pronašli. I nekih 20, 30 metara od područja gdje smo najviše prolazili, pet, šest meseci kasnije se pojavilo telo - priseća se.

MATEJEV OTAC OTKRIO NOVE DETALJE ISTRAGE Ova saznanja sam prosledio policiji , a u vezi kamera me muči samo jedna stvar

Iako je dosta vremena prošlo od nestanka, nastavlja se potraga uz umanjene snage.

- Kad god dobijemo neku informaciju izađemo na teren - ističe on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading