TRAŽE DA SE PREĐE NA ONLAJN NASTAVU Broj novozaraženih ogroman, roditelji zabrinuti - sutra odluka za narednu nedelju
Alo

Drugo polugodište počelo je u ponedeljak kombinovanom nastavom za srednjoškolce i više razrede osnovne škole, a predstavnici pojedinih sindikata već upozoravaju na veliki broj zaraženih nastavnika i učenika i traže da se pređe na onlajn. Situacija sa koronavirusom u Srbije poslednjih nedelja je i inače dramatična zbog velikog broja zaraženih, a juče je zabeležen zabrinjavajući dnevni rekord sa skoro 20.000 novozaraženih. Da li se razmatra prelazak na onlajn nastavu pitanje je koje u ovim okolnostima interesuje i roditelje, pa i nastavnike?

Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je u utorak od Ministarstva prosvete da đaci u tom gradu pređu na onlajn nastavu, zbog velikog broja zaraženih učenika, ali i nastavnika.

Predsednik sindikata Vladan Ćirić kaže za Euronews Srbija da je u školama u Nišu zaraženo oko 800 učenika i oko 200 nastavnika.

- Na osnovu ankete koju smo radili u okviru našeg sindikata bilo je oko 800 učenika i između 150 i 200 nastavnika. Iz časa u čas se ta brojka menja. Stalno prijavljuju kolege da imaju obolelih nastavnika i dece. Uputili smo zahtev Ministarstvu, videćemo kakvu će odluku doneti - kaže Ćitrić.

Inače, odluka o radu škola za narednu nedelju biće doneta u četvrtak na sednici Tima za škole, a po kom modelu će se raditi naredne nedelje škole će biti obaveštene u petak do 12 sati.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije tražila je da se produži zimski raspust za nedelju dana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih. Kako kažu đaci bi izgubili samo četiri nastavna dana, jer je 27. januar školska slava - Sveti Sava, koji je inače radni dan, ali nema nastave.

Analize Tima za škole

Srbija iz dana u dan beleži petocifren broj zaraženih virusom korona. Međutim, Tim za škole (koga čine predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja, Instituta Batut) doneo je odluku da drugo polugodište krene kako je planirano 24. januara, a da stariji osnovci i srednjoškolci nastavu prate po kombinovanom modelu - dan u školi, dan od kuće, dok su se mlađi osnovci vratili u školske klupe.

Odluka je doneta na osnovu analize podataka i broja zaražene dece školskog uzrasta u periodu od 12. do 19. januara. Tada je, prema zvaničnim podacima, bilo zaraženo 3.084 dece uzrasta od šest do 18 godina. U četvrtak će Tim za škole analizirati podatke za period od 19. do 25. januara i na osnovu toga doneti odluku o radu škola za narednu nedelju.

Pedijatri smatraju da epidemiološka situacija nije odgovarajuća za neposrednu nastavu i apelovali su da se zimski raspust produži ili da nastava krene onlajn. Međutim, iz Tima za škole ističu da je važno bilo krenuti sa drugim polugodištem, kako bi se mogli pratiti podaci sa terena.

Stavovi roditelja su podeljeni - dok jedni smatraju da bi deca ipak trebalo da idu u školu uz sve mere predostrožnosti, drugi su bili da se raspust produži. Saglasni su jedino u stavu da je najveća "muka za njih" onlajn nastava.

"Procenat zaraženih učenika ne može da bude jedini parametar"

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" nedavno je za Euronews Srbija rekla da je još u avgustu Tim za škole, zajedno sa Ministarstvom prosvete odredio niz indikatora koji su vodilja tokom odlučivanja na nivou opština i gradova, a koji će odrediti po kojem će modelu raditi škole.

- Nevolja je u tome što s jedne strane javnost, ali ni prosvetari, ne dobijaju te podatke da bismo mogli i mi da sagledamo situaciju i njenu ozbiljnost. S druge strane, ministar isporučuje jedno jedino merilo, a to je procenat zaraženih učenika u školskom sistemu - ističe Vojvodić.

Ona naglašava da procenat zaraženih učenika ne može da bude jedini kriterijum, kada je u pitanju određivanje metode nastave, jer su u samom dokumentu o "semafor modelu" na početku školske godine naveli da se gledaju i drugi parametri - broj zaraženih na 100.000 stanovnika, tendencije u poslednjih sedam dana na nivou lokalne samouprave.

Ministarstvo: Škole nisu mesta gde dolazi do zaražavanja

Iz Ministarstva prosvete više puta su ponovili da "škole nisu mesto gde dolazi do transmisije virusa" i da se propisane mere poštuju. Đaci, ali i svi zaposleni u školi u obavezi su da nose maske od ulaska u školsko dvorište do izlaska iz njega. Obavezno je i održavanje distance.

Ministarstvo prosvete uputilo je dodatno uputstvo školama u vezi sa organizacijom rada u drugom polugodištu.

Naime, iz resornog ministarstva sugerišu da je promenjeno Stručno- metodološko uputstvo za sprečavanje širenja virusa korona (Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut) gde se navodi da se karantin za kontakte skraćuje sa 10 na pet dana. Karantin se prekida bez testiranja, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti kovid 19.

- To znači da se u školama menja postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u pojedinim odeljenjima, tako što se treći model nastave (onlajn nastava) skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana - navodi se u uputstvu dostavljenom školama.

A šta to znači za škole?

U prvom polugodištu škole su imale jasne instrukcije kako odeljenja prelaze na onlajn nastavu ukoliko se pojavi više zaraženih učenika. U odeljenju koje ima manje od 16 đaka, ukoliko se pojave tri slučaja infekcije, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 kalendarskih dana. Sada se u takvim situacijama treći model nastave skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading