SAMI SEBE HVALE Šolakova kompanija i mediji dovode potrošače u zabludu: SBB najbrži,  al' zamalo!
Printscreen/ N1

SBB ima najbrži internet, izgovorila je u programu N1 voditeljka, plasirajući informaciju za koju se u najboljem slučaju može reći da dovodi gledaoce i potencijalne korisnike SBB-a u zabludu.

Za početak, valja konstatovati da N1 i SBB imaju istog vlasnika - biznismena (neki bi rekli tajkuna ili milijardera) Dragana Šolaka. Koristeći tu činjenicu, N1 plasira nešto što nikako nije činjenica. Voditeljka izgovara krajnje uopšteno: „SBB ima najbrži internet“. 

SAMI SEBE HVALE Šolakova kompanija i mediji dovode potrošače u zabludu: SBB najbrži,  al' zamalo!

Foto: Printskrin

 

 

Ova rečenica, kako su nam skrenuli pažnju čitaoci našeg lista, sporna je iz najmanje dva razloga. Prvo, postoje različite vrste interneta, različita merenja, analize i svašta drugo. Moguće je da je u nekom od tih mnogobrojnih segmenata SBB zaista na prvom mestu, međutim, to nikako ne znači da smeju da poruče da je njihov internet najbrži. Jer, to naprosto nije tačno. A nije zato što je, kad se upotrebi uopštena formulacija internet, najbrži optički, gde „Telekom Srbija“ u svojim paketima nudi brzinu protoka koja je mnogo veća od njihove.

Vučića hteli da likvidiraju na otvaranju fabrike - Alo.rs

Iz „Telekoma“ su imali spremne odgovore na naša pitanja. Tako su na pitanje kolika je maksimalna brzina interneta u paketima koje nude odgovorili:

- Maksimalna brzina interneta na optičkoj mreži „Telekoma Srbija“, ponuđena u paketima je 10Gb/s, ali na zahtev korisnika možemo da obezbedimo i veće brzine, čak i preko 100Gb/s. To su u ovom trenutku najveće moguće ostvarive brzine za korisnike optičkog interneta na našem tržištu.

Ovaj deo odgovora, u kojem se jasno kaže da su pomenute brzine u ovom trenutku bez premca na domaćem tržištu, jasno pokazuje čime se poslužio SBB i da su njihovi klijenti, ali i korisnici koje će možda privući ovakvim porukama koje ne odgovaraju istini, i te kako prevareni.

Bivša vlast im dala monopol

Dragan Šolak i njegov SBB, o čemu je Alo! nebrojeno puta pisao, imali su godinama dominantan položaj na tržištu, jer su se u periodu bivše vlasti razvili upravo na resursima „Telekoma“. Ti resursi su im ustupani besplatno ili budzašto i oni su ubrzo stigli maltene do monopola na tržištu.

Onda se, međutim, sve preokrenulo i „Telekom“ je poslednjih godina svojom poslovnom ekspanzijom potpuno preokrenuo situaciju. Šolak i njegovi politički mentori to nikako ne mogu da prežale...

KLJUČNA STVAR

Da ne ostane neka dilema, Alo! je „Telekomu Srbija“ poslao i pitanje koje je najrelevantnije merenje brzine interneta u Srbiji, ko ga sprovodi, i kakvi su na njemu rezultati. Ovo je odgovor:

- Ne postoji nijedno zvanično merenje brzine optičkog (fiksnog) interneta u Srbiji. Kada je reč o merenjima brzine mobilnog interneta, jedina zvanična merenja u Srbiji sprovodi Ratel. Po merenjima Ratela, mts je mreža najboljeg kvaliteta u Srbiji.

Nema, dakle, nikakve dileme kakvi su se trikom (da ne upotrebimo neku težu reč) poslužili šolakovci. Ništa čudno, s obzirom na to kako i inače izveštavaju o drugim, a pre svega političkim, stvarima.

Odgovor SBB: Ništa nismo slagali

Na pitanja našeg lista SBB je odgovorio juče kasno po podne, tvrdeći da nema govora o obmani potrošača jer su svoje objave bazirali na istraživanju kojim je obuhvaćeno dva miliona korisnika. 

- Kompanija SBB od 2018. godine sa uvođenjem giga mreže pruža brzine interneta do 1 Gbps u giga gradovima, što je lako proverljivo putem naseg sajta, navodi se  u odgovoru.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading