POKLON Alo! vam poklanja magnet Sveti Sava
Foto: Alo!

 

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. januara, slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Sveti Sava rođen je 1169. godine kao Rastko Nemanjić u gradu Rasu i bio je najmlađe dete velikog srpskog župana Stefana Nemanje i njegove žene Ane. On je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, i slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".

Tokom komunističkog režima Savindan je u školama bio ukinut. Slavio se do 1945. godine. Nakon poluvekovne zabrane, od devedesetih godina prošlog, veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

 

Komentari (0)

Loading