METEOROLOG ČUBRILO IZNEO DUGOROČNU PROGNOZU Anticiklon se kreće ka Srbiji: Stiže veliko zahlađenje
Alo/ Ilustracija

 

 


Prema prognozi Čubrila, sredinom nedelje biće suvo i umereno hladno uz jutarnji mraz, dok će u toku noći biti slabih do umerenih, a ponegde na planinama i jakih mrazeva.


Jutarnji minimumi od -7 do -1, na snegom pokrivenim planinama ponegde i oko -12 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum od 2 do 6 stepeni, a u mestima gde će se magla ponovo duže zadržavati oko -1 stepen Celzijusa.


„U četvrtak ispred novog, hladnog, fronta koji će se ka nama spuštati po istočnoj periferiji jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom ponovo malo toplije uz jugozapadni vetar i dnevni maksimum od +3 na krajnjem severu do oko +12 na jugu i jugozapadu regiona“, naveo je Čubrilo na Fejsbuku.


Sredinom dana i posle podne prvo na severu, a u toku noći ka petku i nad ostalim predelima očekuje se naoblačenje uz okretanje vetra na jak severni, padavine i zahlađenje.


„Za sada deluje da će u nizijama to uglavnom biti kiša ili prolazan sneg koji neće usloviti formiranje konkretnog snežnog pokrivača, dok bi planine, posebno u BiH, Crnoj Gori i Srbiji dobile prolazan ali konkretniji sneg“, dodao je Čubrilo.

Vreme tokom vikenda


U petak i subotu promenljivo oblačno, vetrovito i umereno hladno uz povremenu pojavu snežnih padavina. U petak bi one češće bile na planinskom jugu i jugoistoku regiona, dok bi ih u subotu moglo lokalno biti i nad ostalim predelima, ali taj deo razvoja vremena još nije sasvim siguran i zavisiće od tačnog položaja grebena anticiklona koji će uslovljavati količinu i ugao upada hladnog vazduha, ukazao je Čubrilo, inače profesor geografije.


Kako navodi, tih dana će jutarnji mrazevi biti još jači, te će ponegde na planinama biti i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok će se u nizijama kretati od -9 do -3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimumi verovatno od 0 do +5 stepeni Celzijusa.


Oko 25. januara moguće je još jedno prolazno naoblačenje uz padavine, navodi Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading