KORONA IZAŠLA IZ LABORATORIJE?! Procurili mejlovi: U priču umešan i Fauči
EPA/Stefani Reynolds

 

Naime, ispostavilo se da su oni javno ćutali o svojim sumnjama jer su strahovali da bi one mogle da nauškode naučnom rejtingu Kine, ali su svoje sumnje iznosili u mejlovima, koji su sada otkriveni, prenosi britanski Telegraf.

Svi detalji zašli su na videlo kada je republikanskim članovima Nadzornog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa odobren pristup spornim dokumentima, nakon njihove žalbe da je njihov sadržaj uveliko redigovan.

Sve je krenulo od mejla koji je još u februaru 2020. napisao Sir Džeremi Farar, direktor "Velkom trasta", najveće privatne britanske medicinske fondacije, koji je donedavno bio i član britanskog Kriznog štaba. Taj mejl napisao je Entoniju Faučiju i Fransisu Kolinsu.

"Kovid je, čini se, unutar ljudskoga tkiva u laboratoriju niskog nivoa sigurnosti vrlo brzo evoluirao iz virusa sličnoga SARS-u. Takva evolucija možda je slučajno stvorila virus koji se brzo prenosi između ljudi", napisao je Ferar.

Ali, Kolins, bivši direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, odgovorio mu je da bi dalja rasprava o tome "nanela nepotrebnu štetu naučnoj zajednici u Kini, nauci upšte ali i međunarodnoj harmoniji".

Ferar je u spomenutim mejlovima napisao i da drugi naučnici veruju da se virus nije mogao prirodno razviti. Jedan od njih je i profesor Majk Farzan, koji je otkrio kako se izvorni virus SARS-a zapravo veže na ljudske ćelije.

KORONA IZAŠLA IZ LABORATORIJE?! Procurili mejlovi: U priču umešan i Fauči

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Posebno im je bio zanimlji slučaj enzima furina, koji pomaže virusu da uđe u ćelije i tako ga čini izuzetno zaraznim za ljude.

"Profesor Farzan ne veruje da se ovo dogodilo van laboratorije, iako je takav scenarij moguć u prirodi, ali verovatnost za to vrlo je mala. Postavlja se pitanje, kako sve ovo spojiti - verujete li u ovaj niz slučajnosti, šta znate o laboratoriji u Vuhanu, koliko toga može biti u prirodi - da li je reč o slučajnom puštanju ili prirodnom događaju? Ja sam trenutno mišljenja 70:30 ili 60:40", rezimirao je Sir Džeremi.

I ti mejlovi nisu jedini. Dokumentovan je i mejl Boba Gerija sa univerziteta u Teksasu koji takođe nije bio uveren da se koronavirus pojavio u prirodi, a s a njim se složio i profesor Endrju Rambautsa univerziteta u Edinburgu, koji je u jednom mejlu čak napisao: "Mislim da ovaj problem mogu rešiti jedino ljudi koji imaju dovoljno informacija i pristup uzorcima u Vuhanu."

Elektronička pošta pokazuje i da su do 2. februara 2020. naučnici već pokušavali da zatvore raspravu o teoriji curenja virusa iz laboratorija. U jednoj poruci dr. Ron Foučer piše Feraru: "Dalja rasprava o optužbama (oko curenja virusa) nepotrebno bi odvratila vrhunske istraživače od njihovih aktivnih dužnosti i nanela nepotrebnu štetu nauci".

Britanski Telegraf navodi i da su se institucije koje su imale pristup ovoj elektronskoj pošti u više navrata odupirale nastojanjima da objave njihov sadržaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading