KO JE ČOVEK NA ČELU POTRAGE ZA NESTALIM MATEJEM PERIŠEM? Imao je ključne uloge u istraživanju ubistava Zorana Đinđića i Ivana Stambolića
Alo! Ilustracija J.V.

Sa svojim užim timom razrađuje sve što bi moglo da ukaže na to gde i kako da traži nestalog Splićanina. On je ujedno i osoba koja je primila kolege iz Hrvatske i upoznala sa slučajem.

Kolege novinari opisuju ga kao profesionalca koji dugo radi policijski posao, a pre Odeljena za potrage radio je u Odeljenju za krvne i seksualne delikte beogradske policije. I nije to jedini razlog zbog kojeg ga kolege iz tog odeljenja od početka saznanja o nestanku Mateja Periša uključio u potragu i provere prikupljenih informacija.

Matej Periš: Fotografija sa drugovima - Alo.rs

Nenad Periš potvrdio je da se sastao s njim. Nažalost, Vaso Kobac za oca nestalog mladića nema onu najbitniju vest - da li je Matej pronađen.

U jednom od retkih razgovora za medije, koji je objavljen na portalu Politike 19. avgusta 2006., Vaso Kobac objasnio je što je specifično za nestanke, piše Jutarnji.hr.

Foto: Alo.rs

 

- Sve je individualno, a rokova ili određenog vremena koje bi trebalo da prođe da bi se prijavio nestanak ili da mi počnemo da radimo nema. Naša potraga počinje odmah po prijavljivanju. Počinjemo od razgovoramo s osobama bliskim nestaloj, a onda nastavljamo dalje s operativnim policijskim radom - rekao je tada potpukovnik policije Kobac.

Dakle, sasvim je sigurno kako ovo može da znači da njegove kolege iz policijske stanice Stari grad, gde je 31. decembra u 10 sati ujutro neko od prijatelja nestalog Mateja došao da prijavi da im nema prijatelja, nisu postupili prema pravilima struke.

Evo šta se dešavalo u prestoničkom klubu u noći kada je Matej Periš nestao - Alo.rs

Ali, to će biti predmet neke druge analize. Očigledno su se nakon što je službeno primljena prijava, Kobac i njegovi operativci intenzivno uključili u potragu. Znaju oni i milje ljudi koji osiguravaju klubove u Beton hali, a radi se uglavnom o pripadnicima navijačke skupine Grobari, i poskidali su snimke videonadzora.

Vaso Kobac vodio je ozbiljne istrage u karijeri. Između ostalog, istraživao je ubistvo Ivana Stambolića o čemu je svedočio 9. juna 2005. na Specijalnom sudu. Kobac je u svom svedočenju naveo da je policiju do lokacije gde je bilo zakopano telo nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije, na Fruškoj gori odveo pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Nenad Šare, svedok saradnik u postupku za Stambolićevo ubistvo i nekadašnji telohranitelj Milorada Ulemeka Legije.

Matej Periš: Stručnjaci veruju da ima nade da je živ - Alo.rs

Kobac je u beogradskoj policiji saslušavao pripadnike Jedinice za specijalne operacije nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003.

- Poligraf je reagovao na iskaz Šarea, koji je posle priznao da je sudelovao u otmici Stambolića - rekao je Kobac.

Da je reč, kažu kolege iz beogradskih medija, o profesionalcu sa zavidnom karijerom i iskustvom, svedoči i to što je bio penzionisan, ali se vratio u policiju na mesto načelnika Odeljenja za potrage.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading