OVDE SE KRIO MATEJ PERIŠ "Španska kuća" krije jezive tajne, a jedna je vezana za svetski rat
TV Studio B/Printscreen

Drama oko nestanka Mateja Periša traje već puna četiri dana. Hrvat je nestao 31. decembra kad je iz čista mira izleteo iz beogradskog kluba „Gotik“. Periš je jedno vreme trčao po Beogradu, što su snimile sigurnosne kamere, pa se onda vratio kod reke, gde se krio jedno vreme pa se zatim sumnja da je ušao u vodu.

Matej Periš nestao, otac očajan: Ovo ne bih poželeo nikome! - Alo.rs

Neverovatna istorija zloglasne "Španske kuće"

Građevina u kojoj je viđen Periš je podignuta oko 1880. godine kao palata sa podrumom, prizemljem i spratom, i oblikovana je u duhu akademske arhitekture 19. veka. Korišćena je za potrebe Pristaništa kao carinarnica, a kasnije kao skladište, a njome se služilo i Srpsko brodarsko društvo.

Austrougarske okupacione vlasti su tokom Prvog svetskog rata u "Špansku kuću" smestile i nekoliko soba za karantin prispelih putnika. Kad je izbila epidemija španske groznice, cela zgrada je pretvorena u karantin, iz kog mnogi ljudi nisu izašli. Narod je zato zgradu prozvao "Španska kuća".

NAJNOVIJA VEST! Policija pronašla novi važan trag u potrazi za nestalim Splićaninom - Alo.rs

Posle Prvog svetskog rata u objektu je bio smešten i Muzej rečnog brodarstva. Od sredine 20. do prve decenije 21. veka "Španska kuća" je promenila nekoliko zakupaca i planova za rekonstrukciju, koji su prekidani najčešće zbog nedostatka novca.

Nameru da objektu vrati muzejsku namenu imala je firma Jugoslovensko rečno brodarstvo, koja je kancelarije u ulici Braće Krsmanović zakupljivala desetak godina, sve do 2003. To im nije pošlo za rukom.

Posle prelaska sa planske na tržišnu privredu pojavio se investitor voljan da obnovi ovaj objekat i u njemu otvori hotel. Tada je potpuno uklonjena unutrašnjost građevine, tako da su ostali samo spoljni zidovi, a dograđeni su neki novi elementi. Nažalost i ovaj pokušaj obnove propao je zbog finansijskih problema.

Španska kuća je danas gotovo u potpunosti ruinirana, ostala je bez krova i prozora, a svi radovi na rekonstrukciji su obustavljeni 2014. godine.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading