NATO ZLOČIN Ubijanje na odloženo: Šta se dešava sa tužbom zbog upotrebe osiromašenog uranijuma nad Srbima?
EPA/SRDJAN SUKI

 

Ni 22 godine posle NATO agresije nije poznato koliko je tona osiromašenog uranijuma bačeno na Srbiju, a još uvek se nagađa i o posledicama koje je bombardovanje ostavilo na zdravlje našeg stanovništva. Iako je pre godinu dana niški advokat Srđan Aleksić pred Višim sudom u Beogradu podneo prvu pojedinačnu tužbu protiv NATO-a zbog ugrožavanja zdravlja i života, do danas nije zakazano ročiše jer tužba još uvek nije ni stigla na adresu alijanse.

– Podneli smo tužbu 20. januara 2021, u maju je prevedena na engleski i od tada čekamo da je Ministarstvo pravde uruči NATO-u. Prema Zakonu o parničnom postupku, kada je u pitanju strano pravno lice, moguće je predati je na inostranu adresu ili u predstavništvu. A NATO ima predstavništvo u Beogradu. Tu su i druge mogućnosti – od toga da se tužba pošalje elektronski, objavi na oglasnoj tabli, angažuje strana agencije koja bi je uručila... Budući da se uručuje diplomatskim putem, rok je šest meseci, što je u ovom slučaju isteklo. Ali kako je reč o škakljivoj temi, imamo razumevanja i sačekaćemo još neko vreme – objašnjava Aleksić za „Politiku”.

NATO ZLOČIN Ubijanje na odloženo: Šta se dešava sa tužbom zbog upotrebe osiromašenog uranijuma nad Srbima?

EPA/SASA STANKOVIC

 

 

Šta se dešava s tužbom i na koju će adresu ona biti prosleđena, pitanja su na koja Ministarstvo pravde nije odgovorilo našem listu.

Aleksić je tužbu podneo u ime penzionisanog pukovnika Vojske Srbije koji je u Kopnenoj zoni bezbednosti sektor B bio od decembra 2000. do jula 2001. godine, preciznije 201 dan. Izvodio je vežbe u veoma ozračenom području, na brdu Pljačkovica kraj Vranja, koje je gađano municijom s osiromašenim uranijumom, što je potvrđeno i zvaničnim podacima Vojske Jugoslavije. Karcinom mekih tkiva mu je dijagnostikovan pre nekoliko godina. Ime svog klijenta advokat Aleksić čuva u tajnosti kako bi izbegao senzacionalizam, ali i interesovanje javnosti s obzirom na to da je pukovnik u teškom zdravstvenom stanju.

NATO ZLOČIN Ubijanje na odloženo: Šta se dešava sa tužbom zbog upotrebe osiromašenog uranijuma nad Srbima?

EPA

 

 

Pomoć stiže i od čuvenog advokata Anđela Fjore Tartalje, koji je pred tamošnjim sudovima dobio 253 slučaja štiteći italijanske vojnike

– To što Ministarstvo pravde ne prosleđuje ovu tužbu ne znači da ćemo da se povučemo. Koliko već u januaru podnećemo dve nove tužbe. Reč je takođe o pripadnicima Vojske Jugoslavije koji su boravili na Kosovu i koji su oboleli od karcinoma, poput italijanskih vojnika koji su tamo učestvovali u mirovnim misijama. U tim slučajevima će nam pomoći i advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je pred tamošnjim sudovima dobio 253 slučaja štiteći italijanske vojnike – otkriva Aleksić.

NATO ZLOČIN Ubijanje na odloženo: Šta se dešava sa tužbom zbog upotrebe osiromašenog uranijuma nad Srbima?

EPA/SASA STANKOVIC

 

 

Kako je ranije objasnio Tartalja, u ovim slučajevima najvažnije je dokazati uzročno-posledičnu vezu između bolesti i boravka na prostoru koji je kontaminiran osiromašenim uranijumom. Prema njegovom mišljenju, u Srbiji bi to bilo i lakše jer su italijanski vojnici na Kosovu boravili nakon bombardovanja, dok su u Srbiji i vojnici i civili na tim područjima i živeli i služili u vreme agresije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading