GRADONAČELNIK BAKIĆ Veličina srpskog naroda je u bogatstvu svih naših zavičaja i krajeva da daruju svetu velike ljude
Strahinja Babović

Prisutnima na tribini obratio se i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je sve ono što nije moglo biti prikazano javnosti tokom najteže, pandemijske 2020. nadoknađeno i da kraj ove godine dočekujemo na najlepši mogući način – izložbom i tribinom o životu i radu grofa Save Vladislavića Raguzinskog, čija veličina i zasluge i dalje nisu dovoljno poznate u našem društvu.

„Njegov život započeo je 1669. godine u selu Jasenik, kod Gacka, a odvažni duh, inteligencija i trgovačka veština će ga, u ključnim godinama 18. veka, dovesti u poziciju jednog od najmoćnijih ljudi Ruskog carstva. Tamo će razgraničavati imperije, osnivati gradove i obaveštajne službe, ali ono što je za nas najvažnije, ovaj hercegovački Srbin će nemerljivo doprineti, da se srpsko pitanje i podrška porobljenom srpskom narodu usade u spoljnu politiku jedne od najmoćnijih država tadašnjeg i današnjeg sveta“, kazao je Bakić.

Naveo je kako se dvadeset i jednu godinu od rođenja grofa Save desila i Velika seoba Srba, od koje je 2020. prošlo 330 godina, i da su njegova pažnja, podrška i pomoć bile ključne da se srpski narod na ovom našem severnom prostoru ne odrodi od svog slovenskog korena i svoje pravoslavne vere.

Zato nije čudno, dodao je, što mu je jedan od prvih spomenika podignut upravo u Sremskim Karlovcima, gde su došli ruski učitelji koji su postavili osnov za obrazovanje i očuvanje kulture Srba severno od Save i Dunava.

„Hercegovci imaju tu čast među Srbima da se posebno ponose ovim velikanom, za koga besmrtni Dučić kaže:’Bio je tipičan izraz svog rodnog kraja, oličenje Srbina iz Hercegovine, duhovnog koliko i duševnog, gipkog koliko i ponosnog, opreznog koliko i neustrašivog’. Veličina srpskog naroda je upravo u tom neverovatnom bogatstvu svih naših zavičaja i krajeva da daruju svetu velike ljude“, istakao je Bakić.

On je naglasio da nas ličnost grofa Save Vladislavića danas dodatno i snažno spaja, kako sa našim ruskim, tako i sa našim kineskim prijateljima čije je odnose i kontakte među prvima uređivao.

„Velika je simbolika u srpsko-ruskim odnosima da je grof Sava bio nosilac ordena Svetog Aleksandra Nevskog, od čijeg rođenja smo ove godine proslavili osam vekova. U ove naše dane desilo se, posle mnogo vremena, da jedan Srbin bude odlikovan ovim visokim ordenom ruske države – a taj Srbin je naš predsednik, Aleksandar Vučić. I taj podatak koji spaja naše i vreme grofa Save, nosi veliku i snažnu simboliku“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na tribini obratili su se i predsednik Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, Dragoslav Andrić, viši savetnik Ruskog doma - Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, dr Georgi Engelhardt, profesor na Filozovskom fakultetu Univeziteta u Novom Sadu, prof. dr Đorđe Đurić, i dugogodišnji predstvnik Republike Srbije pri Unesku i bivši ambasador SRJ u više zemalja, prof. dr Darko Tanasković.

U kulturno-umetničkom delu tribine nastupila je glumica Ivana Žigon koja je odrecitovala pesmu „Hercegovina“, čiji je autor publicista, književnik i novinar iz Mostara, Božo Kijac.

Na otvaranju izložbe o grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, diplomati Petra I Velikog, u vestibilu Gradske kuće, govorili su koautor izložbe Branko Vukomanović i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, dr Milan Micić, koji je i otvorio izložbu.

Subotica je peti grad u kome je ove godine otvorena izložba posvećena grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom. Nakon premijere, početkom jula u galeriji RTS-a u Beogradu, krajem septembra otvorena je u Herceg Novom, početkom novembra u Gacku, a pre nekoliko sedmica i u Gradiški, u Republici Srpskoj.

Izložba sa prezentacijom brojnih dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Subotici zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić (1669 -1738), u čast Svetog Save.

Izložbu posvećenu grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, kao i tribinu koja je otvorena himnom „Bože pravde“ u izvođenju učenice subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“ Mine Stanković, organizovalo je Zavičajno udruženje „Hercegovina“, iz Subotice.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading