IŽIVLJAVALI SU SE NADA MNOM I TO SNIMALI Ispovest devojke kojoj je sipana droga u piće nakon čega su je silovali drugovi njenog momka
Printscreen

Nakon što je na društvenim mrežama čula da nije jedina žrtva ovakvog zlostavljanja, jedna Novosađanka je rešila da o svom lošem iskustvu progovori glasno i jasno. Napravila je profil na Tviteru na kom je objasnila tako da svima bude jasno šta se dešava u ozloglašenim noćnim klubovima, ali i u sred bela dana, u restoranima, kafeima, pa i na kućnim žurkama.

- Mislila sam da nikada neću pričati na ovu temu, ali došao je i taj dan kada ću konačno moći podeliti svoje iskustvo, bez straha da će saznati moji roditelji, okolina, jer su oni konačno upućeni u celu priču, a ja sam se konačno oslobodila da pričam o ovome – objašnjava svoje razloge za javno istupanje.

Kako sama kaže, pre tri godine bila je žrtva takozvanog „spajkinga“, kako se drugačije naziva pojava sipanja droge u piće. Došla je na studije u Novi Sad kao dobro dete i odličan đak. Zaljubila se u problematičnog momka, koji je počeo da dovodi društvo u njen stan i da pravi žurke. Na jednoj od takvih žurki desila se i tragedija koja joj je promenila život.

- U jednom momentu gubim pamćenje, i budim se ujutro, totalno dezorijentisana, ne znajući šta se prethodno veče izdešavalo. Ulazim na Instagram, kad ono šok! Nalazim se u grupnom dopisivanju i osobe od prethodne večeri postavljaju moj snimak gde se iživljavaju nada mnom! Snimak nikada nisam imala snage da pogledam, ali sam shvatila iz njihovih komentara o čemu je reč. Narednih dana počinju da mi se javljaju ljudi iz raznih delova Srbije i nude mi nepristojne ponude zbog snimka – priseća se ona nemilog događaja.

IŽIVLJAVALI SU SE NADA MNOM I TO SNIMALI Ispovest devojke kojoj je sipana droga u piće nakon čega su je silovali drugovi njenog momka

Alo

 

Do sada je, kaže, ćutala, jer je osećala sramotu, strah, a što je najgore, pomišljala je i da je sama kriva za to što joj s desilo. Takođe, počinioci su joj pretili.

- Zapretila sam im prijavom, ali rekli su mi da nemam šanse, da će sve loše o meni ispričati, tako da sam odustala. Padam u deprsiju, nemam snage da ustanem iz kreveta, ne mogu sa spavam zbog svakodnevnih paničnih napada, na kraju pokušavam samoubistvo. Posle drugog pokušaja samoubistva, za koje su saznali i moji roditelji, vode me kod lekara koji me je jedini shvatio, shvatio je odmah srž mog problema, postavio pravu dijagnozu i konačno se nešto pomera sa mrtve tačke. Dijagnoza: teška depresija i generalni anksiozni poremećaj – objašnjava devojka koja je tek tada uspela da se dovede u red, zaposli, i sa roditeljima podeli kroz šta je prolazila.

Zahvaljujući podršci roditelja, vratila se normalnom životu.

Kako sama kaže, njen razlog da podeli ovu priču je da podstakne sve koji dođu u sličnu situaciju da se ne plaše, već da odmah slučaj prijave i da instistiraju na testovima da bi kasnije mogle da dokažu šta se desilo.

IŽIVLJAVALI SU SE NADA MNOM I TO SNIMALI Ispovest devojke kojoj je sipana droga u piće nakon čega su je silovali drugovi njenog momka

Alo

 

U raspravu o sipanju droge u piće uključili su se i farmaceuti, koji objašnjavaju da je reč o dva narkotika. Jedan je GHB, koji se u žargonu zove "dži“, a drugi „rifi“. Obe droge su toliko jake da je sasvim mala količina dovoljna da osobu omami, pa ih je teško osetiti u piću.

Dži - ima metalni ukus i jedva se oseti

Narkotik "dži" se mahom sreće u tečnom stanju, bez boje i mirisa, ali se pojavljuje i kao beli prah. Jako mala količina droge u bilo kom piću može se primetiti zbog blagog metalnog ukusa.Dejstvo uglavnom počinje nakon 10 do 20 minuta po unošenju, a može trajati i do 11 sati. Najjači osećaj uglavnom odlazi nakon sat do dva od uzimanja. Znak da vam je sipana droga u piće može biti i to što dolazi do širenja zenica, ubrzanog srčanog rada, znojenju i slično. Na početku se javlja euforija i visoka seksualna želja, dok u većim dozama dovodi do gubitka svesti, mučnine i povraćanja. Neretko ovi efekti mogu biti ispraćeni halucinacijana i konfuzijom.

Rufi – opušta mišiće i umiruje

Ovaj narkotik je tableta bele boje, bez ukusa i mirisa i može da se proguta, a ako se izdrobi može se koristiti i kao prah koji se rastvara u tečnosti. On sam po sebi nije imao ni boju, ni miris, ni ukus, a zbog zloupotrebe proizvođači su počeli da stavljaju dodatnu veštačku boju. Za rufinol važi da je blage plave boje, te kada se rastvori u providnoj tečnosti, ta tečnost se blago oboji u plavo. Sam po sebi izaziva parcijalnu amneziju i njegovo dejstvo nastupa od nekih 15 do 20 minuta i može da traje od četiri do šest sati, ali kod nekih slučajeva dejstvo može trajati i do 12 sati.

Dokazivanje

Obe supstance se relativno brzo izlučuju iz organizma, te ne ostavljaju trag u urinu, i svega 72 časa može da se detektuje. Te se uglavnom otkriva iz krvi, i ostalim analizama. Zbog toga su veoma opasne, jer je teško prepoznati o čemu se radi i nažalost mogu imati fatalan ishod.

Prva pomoć za žrtve

- Ispiranje želudca ili izazivanje povraćanja

- Davanje aktivnog uglja

- Davanje laksativa

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoki

29.12.2021 01:05

Od sad gledam kad izlazim sta rade ljudi, ako vidim nekog da sipa u casu nekoj curi bilo sta tog tipa, ima da iskrvari tu na podu, pa alo bre gde oni zive, ovo je Srbija!