Darija Kisić Tepavčević
Alo.rs
Darija Kisić Tepavčević

Alo.rs

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Alo.rs

Kako je istakla doktorka Darija, danas je otpušten pacijent koji je proveo 41 dan na respiratoru.

Niko nije zaštićen

Kisić Tepavčević je istakla da niko nije zaštićen i da je nepredvidivo kakav će biti klinički tok bolesti.

- Rizično ponašanje je nekorišćenje preventivnih mera, uzor treba da nam budu naši najstariji sugrađani koji se najsavesnije ponašaju, kao i deca - rekla je Kisić Tepavčević-

- Ovaj virus ima blage oblike ispoljavanja, ili ih nema uopšte, na jednu pozitivnu osobu ide 5 do 10 odsto onih koji su zaraženi a ne znaju da nose zarazu - dodala je dr Kisić.

Kako je još jednom naglasila, svi koji ne poštuju mere i koji su u kontaktu sa zaraženima mogu da se zaraze.

Srbija je svetla tačka

Kako je rekla, skoro sve opštine i gradovi zabeležili su slučajeve, tako da je svuda moguće prenošenje virusa.

Takođe, kada gledamo analizu svih osoba oko 85 odsto je bilo u grupi do 60 godina, istakla je Kisić Tepavčević.

Najveći broj pacijenata ima blagu sliku

U najvećem broju slučajeva pacijenti imaju ili blagi oblik ili asimptomatske oblike ispoljavanja, smatra dr Kisić Tepavčević.

- Najveći rizik da dođe do komplikacija imaju starije osobe i oni sa hroničnim oboljenjima, ai praktično svi mogu da budu u riziku - rekla je dr Kisić Tepavčević. - Radno aktivno stanovništvo i grupa mlađih odraslih osoba su u najvećem riziku, zbog povećanog intenziteta kontakta sa većim brojem ljudi.

Oko 15 posto zahteva hospitalizaciju

Od ukupnog broja pacijenata 15 odsto zahteva hospitalizaciju, rekla je doktorka Kisić.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.209 osoba od kojih je 579 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 3 osobe

- U junu mesecu i julu, mi smo postali kovid bolnica, pacijenti iz naše bolnice bili su sa kliničkom slikom koji su brzo dolazili do respiratora. Međutim, sada su brojke visoke, ali hospitalizacija pacijenata i odlazak na respiratore sada je znatno niži, i to je ono što je ohrabrujuće, što imamo manje slučaja koji reaguju brzo što se širenje virusa tiče i onih koji ne reaguju na terapiju - rekla je dr Zdravković. 

Na respiratorima su trenutno 24 pacijenta.

Ukupan broj preminulih je 786.

Hospitalizovano je 88 osoba, a otpušteno sa bolničkog lečenja njih 46.

Pročitajte i:

 

 

Komentari (2)

Verica

23.10.2020 16:18

Jel baš niko od vas ne razume da mladi ne gledaju vesti, ne čitaju štampu. Čuju od starijih ali na jedno uvo ušlo na drugo izašlo. Zabranite im kafiće oni se čoporativno sliju u diskont, kupe piće i piju na klupi ili parku. Deca žive život onako kako mogu i baš ih briga za koronu. Da vam ne pričam da muškarci najčešće ne nose maske. Mladji muškarci naravno. I prodavačice od straha ne smeju da ih opominju.

djota

23.10.2020 17:24

dobro je rekao Nestorovic,sledeca mera je maska za automobile,krizni stab podhitno da se skloni da dodju mladji ljudi koji znaju mnogo vise od njih.Oni koliko pricaju pomisli covek da su pronasli vakcinu protiv korone pa se sepure