GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA OBIŠAO RADOVE U ENERGETICI: Ovo je poslednja sezona u kojoj se grejemo na ugalj (FOTO)
Foto: grad Kragujevac

Gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima obišao je danas matičnu lokaciju kragujevačke „Energetike“ gde su u toku pripremni radovi na konstrukciji za buduće postrojenje koje će kao glavni energent koristiti prirodni gas.

Bilo mi je jako važno da danas obiđem ove vredne ljude koji na ovako niskim temperaturama rade na izvođenju svih pripremnih radova konstrukcije stopa koje treba da nose samo postrojenje. Vidim da to ide u dobrom pravcu. Po završetku božićnih praznika, predstavnici Energetike odlaze u fabriku da se uvere da kotlovi koji se šalju jesu oni koji su i poručeni. Posle 15. januara očekuje se isporuka tih kotlova. Sam sistem će na svojim dimnjacima imati u svakom trenutku merenja zagađenja vazduha i u slučaju da se bilo šta neplanirano desi, istog trenutka se reaguje i svi parametri postrojenja se prilagođavaju, kako bismo bili zaštićeni. Ovo je poslednja sezona u kojoj se grejemo na ugalj, i već krajem sezone očekujemo da kompletan pogon bude pušten u probni rad – kazao je Dašić.

Alo

 

Projekat modernizacije sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu vredan je oko 18 miliona evra, a finansira se iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj. Osim prve faze u okviru koje će kotlovi na ugalj biti zamenjeni kotlovima na prirodni gas, planirana je i druga faza koja predviđa sanaciju pepelišta u krugu Energetike.

Alo

 

Danas smo sa gradonačelnikom obišli radove na betoniranju temeljnih stopa koje će držati metalnu konstrukciju za postavljanje novih kotlova. Takođe, danas su nam stigla i četiri šlepera cevi kojima ćemo zameniti glavni toplovod, koji vodi od matične lokacije ka gradu. Očekujemo da nam do kraja godine stignu i izmenjivači toplote, ventilatori i veći deo krupne opreme. Od 15. januara, kako je dogovoreno, počeće isporuka kotlova koji će biti prethodno testirani i provereni u samoj fabrici. Do kraja grejne sezone očekujemo da novo postrojenje bude pušteno prvo u probni rad, a u narednoj sezoni će biti potpuno spremno – kazao je Andreja Ilić, direktor Energetike.

Komentari (0)

Loading