METEOROLOG OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Sutra stiže zima, od četvrtka nagla promena vremena! Šta nas čeka u januaru?
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

"U utorak i sredu promenljivo oblačno uz sunčane intervale, suvo ali hladno. Jutarnji minimum od -7 do -2, na planinama koje su pokrivene snegom i do oko - 17 stepeni Celzijusa. Tokom dana maksimum od -1 ponegde na istoku regiona do oko +6 na zapadu i jugozapadu", napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

Krajem nedelje osetno toplije

"Od četvrtrka počinje promena sinoptike koja nas uvodi u period osetno toplijeg vremena. Sa razvijanjem jake anticiklonalne blokade daleko na severu u prostoru od Grenlanda do Islanda hladan prodor kreće preko Skandinavije, zapadne Evrope i Velike Britranije do zapadnog Atlantika gde uslovljava seriju jakih ciklogneza. U toplim sektorima tih ciklona istočno od Alpa strujaće osetno topliji vazduh sa jugozapada", najavio je on.

 

Dodao je i da će se sneg otapati i na najvišim planinama

"Kao psoledica toga već u četvrtak uz okretanje vetra na južne smerove malo toplije, od petka osetno toplije uz pojačan južni vetar, povremenu kišu, a duž Jadrana biće i uslova za grmljavinske pljuskove. Uz osetno otopljenje snežna granica vrlo visoko i sng će se otapati i na najvišim planinama".

Usled otapanja snega i kiše koja se očekuje od petka, moguća je opasnost od lokalnih bojica i poplava.

"Količine kiše koje se očekuju od petka do utorka sledeće nedelje još nisu sasvim jasne, ali postoji verovatnoća da priobalni deo Jadrana i dinarski sistem planina akumulira od 80 do 200 mm taloga, što bi u kombinaciji sa naglim topljenjem snega ispod 1.000 metara nadmorske visine uslovilo opasnost od pojave lokalnih bujica i poplava. Jutnjih mrazeva tih dana neće biti, dok će se dnevni maksimum kretati od +7 do +14, a ponegde na jugu i oko +17 stepeni Celzijusa", najavio je Čubrilo.

METEOROLOG OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Sutra stiže zima, od četvrtka nagla promena vremena! Šta nas čeka u januaru?

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

 

Stiže zima

Zima počinje sutra, u 16 sati i 59 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto.

Na dan početka zime, obdanica je najkraća, a noć najduža.

Tog dana, Sunce u Beogradu izlazi u 7:12, a zalazi u 15:59, što znači da će obdanica trajati 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.

Kako se podseća, 21. decembar je 355. dan u 2021. godini koja, kao prosta, ima 365 dana.

Sledi nam potom hladan i snežan januar

"Trenutno oba modela oko 29.12 simuliraju premeštanje hladnog fronta uz sekundrnu ciklognezu što bi nam osim jačeg zahlađenja donelo prolazan sneg verovatno i u nizije, dok bi planine brzo vratile snežni pokrivač.

Razvoj sinoptike pred sam kraj ove i početak sledeće glodine još nije jasan ali ima dosta indicija da u tom periodu treba očekivati zaokret ka osetno hladnijoj sinptici, na šta trenutno upućuju i dugoročni proračuni velikog dela prognostičkih modela (GFS, ECMWF, GEM, BCC) koji imaju signal za hladan i snežan januar.

Narednih nekoliko dana još zimsko vreme, a Božić po gregorijanskom kalendaru protiče u znaku južine i povremene kiše", zaključio je Čubrilo.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading