SAMO CRNILO, ČAĐ I PEPEO Evo kako izgledaju stanovi posle velikog požara u Novom Sadu (VIDEO)
Printscreen

Tavanski prostor koji je pre dva dana izgoreo u velikom požaru u Novom Sadu, čiji uzrok će se saznati nakon uviđaja koji je u toku, obišli su reporteri portala NS Uživo i zatekli ostatke nekadašnjeg nameštaja pretvorenog u crnilo, čađ i pepeo.

Iz Udruženja EkoFire koje se bavi zaštitom od dejstva vatre u funkciji zaštite životne sredine istakli su da bi šteta bila daleko manja da je ugašen početni požar, ali u ovakvoj situaciji to je bilo gotovo nemoguće učiniti.

- Šteta je što se neko ne odvaži da ugasi početni požar. To bi bio pun uspeh, jer bi se sprečilo njegovo širenje. Ako i ne uspeju da ga ugase u potpunosti, bar bi sprečili negovo širenje. Najgore je kad je faza slobodnog razvoja požara duža, kad to traje desetak minuta, onda je to već ozbiljan veliki požar, kao što je slučaj sa ovim požarom. Iako su vatrogasci došli brzo, oni ne mogu istog momenta početi gasiti, jer je požar zahvatio nezgodno mesto – krov. S obzirom na to da je krov izlomljena ravan, nezgodno je mlaz usmeriti na samo žarište. Druga komplikacija je bila što se sa druge strane zgrade ne može ni prići – objašnjava Ljubica Krnjajić, predsednica udruženja EkoFire.

Kako su istakli vatrogasci nakon akcije, tavanski prostor je pregrađen zidovima od kartonskog materijala što je bila još jedna otežavajuća okolnost za brzo gašenje požara, jer ga je dodatno rasplamsavao.

- Gore su bile šupe koje su mogle biti i od pomenutog materijala. Srećna okolnost je što imamo betonsku ploču između stambenog i tavanskog dela prostora, pa je tavanska ploča dobrim delom sprečila širenje požara na niže spratove. Na stanove koji su u potkrovlju se preko krovnih prozora i krovne konstrukcije lakše preneo požar i oni su izgoreli – dodaje Ljubica Krnjajić, predsednica udruženja EkoFire.

Da podsetimo, u ponedeljak u popodnevnim časovima došlo je do velikog požara u stambenoj zgradi na Limanu 4 u kojem su dva stana potpuno izgorela.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Gradonačelnik Miloš Vučević pozvao je sve oštećene stanare da se jave Gradskoj upravi zarad zbrinjavanja i ukazivanja pomoći. Detalji i uzroci požara biće poznati nakon policijske istrage koja je u toku.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading