OD SVETOG NIKOLE DO NOVE GODINE! Meteorolog Čubrilo otkrio kakvo nas vreme čeka i kada će pasti novi sneg
Alo/ Ilustracija

 

U utorak i sredu stabilno i uglavnom suvo, samo ponegde danas iz niskih oblaka na istoku Srbije provejavanje snega. Ponegde pojava magle koja će se duže zadžati, dok će na zapadu biti više sunčanih intervala. Jutarnji minimum od -6 do 0, na planinama ponegde oko -9 stepeni Celzijusa.

Dnevni maksimum od - 1 do +6 stepeni Celzijusa Slično vreme do četvrtka posle podne, kada se očekuje razbijanje niskih oblaka i magle uz jačanje zapadnog vetra i naoblačenje, ali će se najverovatnije uglavnom zadržati suvo vreme. Tokom dana malo toplije uz maksimum od +2 do +8 stepeni Celzijusa.

U petak na kratko toplije uz promenjljivu oblačnost i pojačan zapadni vetar, jutarnji mraz će biti slab i redak dok će se dnevni maksimum kretati od oko +3 na istoku do oko +9 na zapadu regiona. Posle podne vetar u okretanju na severozapadni smer uz novo zahlađenje.

Za vikend hladnije

Za dolazeći vikend ponovo hladnije, u subotu uz dosta oblaka ponege pojava prolazne susnežice ili snega, dok se na planinama BiH, Srbije i severne Crne Gore može očekivati i nešto jači sneg.

Tih dana će se preko nas po istočnoj periferiji anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom spustti nova količina hladnog vazduha, ali će se ciklogeneza pokrenuti daleko od nas, negde nad istoku Jonskog mora. Vetar ponovo u okretanju na severne smerove, a duž Jadrana olujna bura. U subotu dnevni maksimum od 0 do +4,a u nedelju od -1 do +3 stepena Celzijusa.

Jutarnji minimumi će se nad velikom delom regiona ponovo kretati ispod nule.

Početkom sledeće nedelje relativno hladno ali uglavnom suvo, jutarnji mraz od -9 do -3, ponegde na planinama i oko -15 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum ispod proseka, od -3 do +1 stepen Celzijusa.

Oko 23.12. ima signala da bi moglo doći do daljeg podizanja anticiklona ka Islandu i Grenladnu uz pružanje grebena visokog vazdušnog pritiska ka Skandinaviji.

Za katolički Božić sneg

To bi moglo ka našem delu Evrope usmeruti veću kolilčinu vrlo hladnog vazduha uz moguću ciklogenezu negde nad Jadranom. Takav sinoptički trend bi nam oko Božića po gregorijanskom kalendaru ili malo kasnije mogao doneti vrlo hladno vreme uz sneg.

Za sada deluje da bi i početak 2022. godine imao vrlo hladan sinoptički trend uz niske temperature i česte snežne padavine, ali to je ipak samo trenutan signal i podložan je promenama.

Ono što je izvesno, ovaj decembar će vrlo verovatno biti hladniji i snežniji od proseka, posebno u poređenju sa nekim od proteklih decembara koji su više ličili na proleće nego na zimu.

Osnovne odlike zime 2021/22

·   Zima bitno drugačija od nekoliko prethodnih

·   Količina padavina iznad proseka, posebno u decembru i februaru

·   Češća pojava snega u odnosu na protekle zime

·   Najhladniji period verovatno kraj decembra i veći deo januara

·   U januaru moguća pojava jakih mrazeva

·   Februar bi mogao doneti nešto toplije vreme, ali postoji određena verovatnoća (oko 40%) da i ovaj mesec bude relativno hladan.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading