ČEKA NAS DEBEO MINUS Meteorolog Ivan Ristić objavio vremensku prognozu za Novu godinu!
Alo/ Ilustracija

Putari širom zemlje rade neprekidno dok im posao otežava snežni nanos te su neki pravci neprohodni, a u Ivanjici, Lučanima i Novoj Varoši proglašena je vanredna situacija.

Usled obilnih snežnih padavina i velikih problema koje je sneg prouzrokovao mnoga domaćinstva ostala su bez struje, dok su mnogi naši sugrađani ostali i bez svojih automobila koji su uništeni palim drvećem.

Meteorolog Ivan Ristić izneo je najnoviju prognozu vremena do kraja decembra.

Prema njegovim rečima, do vikenda nas očekuje stabilizacija vremena, bez padavina i sa niskim temperaturama, ali napominje da za vikend stižu nove padavine, te će se jutarnja temperatura kretati oko nule, a dnevna oko 3-4 stepena i takvo vreme zadržaće se do 20. decembra.

Najhladnije zime u Srbiji

Najhladnije zime u Srbiji bile su 1954, 1963, 1985, 1964, 2003...

U Beogradu je najniža zimska temperatura zabeležena 10. januara 1893. i iznosila je -26,2 stepena.

Jedna od najhladnijih zima u većem delu Srbije bila je 1954. godine, kada je srednja temperatura bila - 4,7. Te zime je u u Sjenici, 26. januara, izmerena temperatura od -38 stepeni.

Na osnovu zvaničnih podataka RHMZ, rekord iz 1954. godine ipak je oboren tri decenije kasnije. Naime, na Pešterskoj visoravni, u Karajukića Bunarima, skala na termometru se 13. januara 1985. godine spustila do minus 39,5 stepeni.

S obzirom na to da se meteorološka merenja u Beogradu vrše duže od 130 godina, kao najhladnija zima u prestonici vodi se ona iz 1891. godine sa prosekom za sva tri meseca od minus 4,5 stepena.

Vremenski izgledi za Novu godinu

- Za Novu godinu biće hladno - upozorava Ristić i dodaje:

- Od 20. decembra temperatura u postepenom padu uz povremeni sneg. Posle 20. decembra dolaze ledeni dani. Meterorolog Ristić naglašava da će 22. i 23. decembra dnevna temperatura biti između -5°C i -6°C stepeni. Sve do Nove godine nema otopljenja - kaže Ristić.

Ledena zima 2012. godine

Jaki smetovi i visoki sneg koji je paralisao Srbiju ovaj vikend podseća na scenario iz ledene 2012. godine kada je Vlada Srbije donela odluku da proglasi vanrednu situaciju u celoj zemlji.

U Beogradu je ova zima ostala zapamćena i po tome što su duže od mesec dana bile zaleđeni Sava i Dunav, ali i po tome što je sneg padao čak i na temperaturama ispod -10.

U novijoj istoriji ova zima se vodi kao najhladnija u Srbiji. Talas hladnoće odneo je 15 života. Te godine zabeležene su najniže temperature u Srbiji, Novi Sad i Negotin -27°C i Požega -26°C.

Pitali smo meteorologa Ristića da li Srbiji ponovo preti snežna nepogoda iz 2012. godine?

- Ta godina uvek može da se vrati, samo ne znamo kada. Za sada nema takvih uslova, ali rano je govoriti jer prognozu znamo samo mesec dana unapred - kazao je Ristić.

Najtoplija zima

Najtoplija zima, kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji bila je ona iz 2007. godine, kada su oboreni mnogi temperaturni rekordi.

- Iako je najtoplija zima u Srbiji bila 2007. sa prosečnom zimskom temperaturom od čak četiri stepena, najviša dnevna temperatura zabeležena je u Loznici 19. decembra 1989. godine i iznosila je čak 26,4 stepena - rekla je svojevremeno Jasminka Smailagić iz RHMZ.

Komentari (0)

Loading