ŠTA AKO VAM JE ZBOG MEĆAVE PALO DRVO NA AUTO? Ovo je procedura kako da naplatite štetu
Foto: Alo.rs

Ako dođe do pada drveta ili grana sa drveta zbog snega, vetra ili iz nekog drugog razloga štetu možete da naplatite.

- Vlasnik drveta dužan da preduzima procene da li je ono sklono padu, i da preduzima sve mere odgovornosti za njega. Ukoliko se drvo nalazi na javnoj površini, odgovornost za njega snose grad ili lokalna samouprava - kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Gradsko zelenilo

Okanović kaže da bi vozači trebalo da se obrate odgovornom licu.

- Ako drvo padne na vozilo, potrebno je najpre pozvati policiju na uviđaj, kako bi se napravio zapisnik, kao i veštak koji će proceniti štetu. Prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ukoliko se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom. Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine (jer se auto može prodati u staro gvožđe), pa tako vlasnik dobija 30% manje vrednosti svog automobila. Sudski sporovi traju dve do tri godine.

Palo drvo u Beogradu

Podsetimo, od nedelje, kada je pao prvi sneg, u Beogradu je palo drvo na nekoliko desetina mesta. 

Pod teretom vlažnog, teškog snega, koji je ceo dan padao u Beogradu, pokleklo je više stabala koja su se rušila na saobraćajnice ali i na automobile, srećom bez žrtava.

Jedno od stabala palo je i na automobil u ulici na Zvezdari. Tako je bilo i sa  visokim borom na Banjici koji se savio skoro do zemlje pod teretom snega. Jedno palo drvo poprečilo se i u Železniku u ulici Stjepana Supanca i blokiralo je.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da su nadležne ekipe prvo sklanjale popadala stabla na ulicama kojima ide gradski saobraćaj, zatim na ostalim saobraćajnicama, a onda su došle na red sporedne ulice.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading