NOVO OTKRIĆE Radnicu laboratorije ujeo miš: Ubrzo je krenuo kašalj i temperatura: Rezultat - pozitivan kovid test
EPA/ ALBERTO ESTEVEZ

 

Koronavirus možda je procurio iz laboratorije Akademija Sinika na Tajvanu, otkrili su zdravstveni zvaničnici te ostrvske zemlje, navodeći da je jedan zaraženi laboratorijski miš dvaput ugrizao jednu ženu koja je ubrzo potom razvila simptome infekcije. 

To se dogodilo nakon što na Tajvanu duže od mesec dana nije prijavljen nijedan slučaj infekcije, pa se veruje da se laborantkinja zarazila upravo "curenjem" virusa iz laboratorije. Ona je 23. novembra najpre počela da kašljke, a kasnije dobila i temperaturu, čime je potvrđeno da je zaražena. 

Kako ističe britanski Dejli mejl, tajvanski slučaj pokazuje da bi i teorija o širenju koronavirusa iz laboratije u kineskom gradu Vujanu krajem 2020. mogla da ima utemljenje, a što, podsetimo, od početka pandemije zvanični Peking odlučno negira. 

- Tajvanski zvaničnici još nisu sto posto sigurni da li je zaražena laborantkinja virus dobila od miša, ali, kako su istražili, ona nigde nije putovala mesecima, niti je bila u kontaktu sa potencijalno bolesnim osobama budući da ih na Tajvanu nije bilo - navodi britanski portal.                    

Povodom tog slučaja oglasio se Čen Ši-čung, čelnik Tajvanskog instituta za kontrolu bolesti koji je otkrio da je žena starosti između 20 i 30 godina i zaposlena u laboratoriji Akademija Sinika, vodećoj takvoj ustanovi za istraživanje zaraza. Prema njegovim rečima, pacijentkinja je najverovatnije virusu bila izložena sredinom novembra, a prvi simptomi su joj se pojavili 23. novembra. Kada joj se kašalj intenzivirao 6. decembra njoj je urađen PCR test i utvrđeno je da je obolela od KOVIDA-19 i to od delta soja.   

- Ona je bila dvostruko vakcinisana protiv korone i to modernom - potvrdio je Čen i istakao kako je stavljena u izolaciju, ali da će se tek znati da li je infekciju prenela na još nekog, pa je 94 osoba stavljeno pod kontrolu. 

On, međutim, nije želeo da potvrdi da li je pacijentkinja zaražena ugrizom miša.  

- Trenutno je na snazi istraga kojom će biti utvrđeno da li se sve tako dogodilo. Nekakva situacija se svakako dogodila - bio je neodređen Čen.  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading