ĐORĐE ĐURIĆ OBJAVIO DETALJNU PROGNOZU: Snažan ciklon doneće Srbiji promenu vremena, evo šta nas čeka u decembru
Alo/ Ilustracija

- Danas kratkotrajna stabilizacija vremena, a od četvrtka novo pogoršanje vremena. Pred nama tipično decembarsko vreme. Danas će se veoma snažan ciklon sa Atlantskog okeana obrušiti na zapadnu i severozapadnu Evropu i prema kraju dana ovaj ciklon doneće Srbiji osetniji pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena tokom četvrtka.

U četvrtak prvo u severozapadnim i jugozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje naoblačenje sa kišom. U košavskom području i na planinama duvaće jak, na udare i olujni jugoistočni vetar, krajem dana u slabljenju. Maksimalna temperatura od četiri do deset stepeni Celzijusa, u Beogradu do šest. U petak promenljivo, ponegde sa padavinama, a temperatura bez bitnije promene - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu i dodao:

- Tokom vikenda očekuje se uticaj novog ciklona sa Jadranskog mora. Ovaj ciklon doneće Srbiji novi oblačni sistem sa kišom, na planinama sa snegom. Biće vetrovito, uz umeren do jak severoistočni, istočni i jugoistočni vetar, naročito u Vojvodini, u košavskom području i na planinama. Maksimalna temperatura u subotu od tri stepena Celzijusa na severozaapdu do sedam na jugoistoku Srbije, u Beogradu do pet.

U nedelju kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i vlažan sneg i to prvo na severu i zapadu Srbije, a vetar u skretanju na severozapadni, uz advekciju hlade vazdušne mase, jer će ciklonalni centar i hladni front nastaviti put istočnije od našeg područja. Maksimalna temperatura od jedan na severozapadu do sedam stepeni Celzijusa na jugoistoku Srbije.

Prognoza za sledeću nedelju

Od položaja centra ciklona zavisiće i raspored i količina snega i snežnog pokrivača u nedelju i ponedeljak, tako da će preciznijih informacija oko toga biti u četvrtak.

Meteorolog najavljuje i da nakon što će početkom sledeće sedmice biti hladno sa temperaturama ispod prosečnih vrednosti, oko 15. decembra, tj. sredinom sledeće sedmice sledi znatno stabilnije i uglavnom suvo vreme, uz slab jutarnji mraz i uz maksimalne temperature od četiri do deset, koje su ujedno i prosečne temperature za ovo doba godine.

- Prema trenutnim prognozama, u nižim predelima Srbije nema na vidiku ledenih dana (dani tokom kojih je temperatura tokom celog dana ispod nule).

Prognoza direktora RHMZ

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, kaže da su jučerašnje padavine uslovljene prilivom hladnog vazduha koji je strujao iznad Srbije, koji se premešta na jug i istok Balkana.

Prema informacijama RHMZ, juče u 14 časova visina snežnog pokrivača na Kopaoniku bila je 48 centimetara, na Zlatiboru i Tari 25, na Staroj Planini 23 i na Divčibarima oko 20 centimetara.

Alo/ K. Ć.

 

Što se pravog snega tiče, Beograđani tome mogu da se nadaju tek od nedelje posle podne, kada se očekuje sneg i stvaranje snežnog pokrivala visine od 10 do 15 centimetara.

Nikolić najavljuje za danas razvedravanje u većem delu Srbije.

- U četvrtak u čitavoj zemlji očekuje se naoblačenje sa kišom, u planinama sa snegom. U petak i subotu oblačno, ponegde sa kišom, u planinama sa snegom, u noćnim satima kratkotrajni sneg moguć ponegde i u nižim predelima brdsko-planinskog dela Srbije. U nedelju zahlađenje, kiša i sneg, posle podne i noću sneg u svim predelima uz stvaranje, a u planinama povećanje, snežnog pokrivača. Početkom naredne sedmice hladno sa snegom, povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara.

Komentari (0)

Loading