OTKRIVEN IMUN ODGOVOR NA KOMBINACIJU VAKCINA Više doza različitih proizvođača daje bolji imuni odgovor
Alo

Velika britanska studija o kombinovanju vakcina protiv kovida 19 pokazala je da postoji bolji imuni odgovor kod pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine Astrazeneke ili Fajzera i Bionteka, a devet nedelja kasnije dozu vakcine Moderne.

"Ustanovili smo da je u celom svetu imuna reakcija na kombinaciju vakcina zaista dobra, zapravo je viša od praga postavljenog kod dve doze vakcina Oksforda i Astrazeneke", rekao je Rojtersu Metju Snejp, profesor na Oksfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2.

Svet ima moćno oružje za kraj pandemije

"Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primeni cepiva daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane da kombinuju vakcine različitih farmaceutskih kompanija u prvoj i drugoj dozi, ukoliko im ponestane zaliha. Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom u kojima se stanovnici još uvek vakcinišu prvim dvema dozama", rekao je Snejp.

OTKRIVEN IMUN ODGOVOR NA KOMBINACIJU VAKCINA Više doza različitih proizvođača daje bolji imuni odgovor

Foto: Shutterstock

 

 

"Želimo da kažemo da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju vakcina istog proizvođača kada dobijate drugu dozu... i da je u redu primiti različite vrste vakcina, naročito ako to ubrzava program vakcinacije", rekao je profesor.

Šta ako primite Moderninu nakon Astrazenekine?

Ukoliko nakon Astrazenekine vakcine primite dozu Moderne ili Novavaksa, u organizmu će se podstaći proizvodnja većeg broja antitela i bolji odgovor T-ćelija u poređenju sa vakcinacijom dvema dozama Astrazeneke, objasnili su naučnici sa Univerziteta Oksford.

Studijom sprovedenom na 1.070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se vakcinisanje Fajzerovom i Biontekovom vakcinom, nakon koga je usledilo vakcinisanje Moderninom, pokazalo boljim u odnosu na dve uobičajene doze Fajzerove i Biontekove vakcine.

Vakcinisanje Fajzerovom i Biontekovom pa Novavaksovom vakcinom podstakla je proizvodnju većeg broja antitela u poređenju sa vakcinisanjem dvema dozama vakcine Astrazeneke, tvrde naučnici.

Rezultati objavljeni u časopisu "Lancet"

OTKRIVEN IMUN ODGOVOR NA KOMBINACIJU VAKCINA Više doza različitih proizvođača daje bolji imuni odgovor

EPA-EFE/CLAUDIO PERI

 

 

Rezultati studije Univerziteta u Oksfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu "Lancet", ne izazivaju zabrinutost kada je u pitanju sigurnost.

Mnoge zemlje su pribegavale kombinovanju različitih vakcina i pre nego što su objavljeni pouzdani podaci o tome jer su se siromašne države suočile s rastućim brojem zaraženih, malim zalihama vakcina i sporim procesom vakcinacije zbog bezbednosnih razloga.

Dugotrajnost zaštite koju nude vakcine je pod nadzorom, a zbog porasta broja slučajeva zaraze razmišlja se i o dopunskim dozama. Nove varijante koronavirusa, među kojima su delta i omikron, povećale su pritisak da se kampanja vakcinacije ubrza.

Novi pristupi imunizaciji

Rezultati istraživanja u sklopu kojih se kombinuju različite tehnologije vakcina, Fajzerova i Modernina na bazi RNA poruke, vektorskog cepiva Astrazeneke i Novavaksove vakcine na bazi inaktiviranog virusa, mogli bi da doprinesu novim pristupima imunizaciji protiv drugih bolesti, rekao je Snejp.

Studija je pokazala i da je prva doza Astrazenekine vakcine nakon koje je osoba vakcinisana bilo kojom drugom vakcinom izazvala vrlo snažan odgovor organizma, u skladu s rezultatima istraživanja iz juna.

Svrha studije je bila da ukaže na to da kombinovanje, odnosno mešanje raznih vakcina nije bitno lošije od standardnog rasporeda vakcinisanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading