MINISTAR MOMIROVIĆ: Kruševac dobija najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Tokom obilaska najmodernijeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu za koje je ministarstvo izdalo upotrebnu dozvolu nakon uspešno obavljenog probnog rada, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović podvukao je da je danas rešeno jedno veliko ekološko pitanje u Kruševcu.

- Oko 75 odsto grada Kruševca smo prekrili kanalizacionom i kolektorskom mrežom, izgradili najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i ovo jeste jedan veliki uspeh i realan ekološki projekat koji pomera Srbiju napred. Ovo nisu apstraktne priče i mi moramo ovakve projekte da sprovedemo na teritoriji 80 odsto naše države. Više puta sam obišao ovo postrojenje još u fazi izgradnje, potom u fazi probnog rada i svaki put sam bio impresioniran. Danas ovaj projekat možemo da pokažemo ne samo građanima Kruševca i Srbije, već i bilo kome u razvijenom delu Evrope. Ovo je jedan veliki uspeh i kada o tome pričamo moramo da se zahvalimo našim evropskim partnerima KFV banci na velikoj pomoći i podršci- izjavio je ministar Momirović.  

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu predstavlja jednu od najznačajnijih investicija Rasinskog okruga, koje je u tehnološkom i ekološkom smislu u potpunosti izgrađeno u skladu sa standardima EU. Reč je o prvom postrojenju u Srbiji koje uključuje i solarno sušenje kanalizacionog mulja čime on postaje energetska sirovina za industriju cementa.  

Ministar Momirović istakako je da Srbija nema najsjajniju situaciju jer najveći deo otpadnih voda ide direktno u reke i iz tih reka se koristi za piće. Dodao je da Srbija danas ima ekonomski kapacitet da reši ovaj problem koji je decenijama guran pod tepih i da je cilj da se u narednih pet godina investira više od 4 milijarde evra i izgradi više od 6.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se trajno promenila loša slika koja postoji više od 60 godina.  

- Želim da se zahvalim Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ovo je jedno od najmodernijih postrojenja ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, a reč je o izuzetno bitnom i važnom kapitalnom projektu za grad Kruševac. Potpuno smo rešili problem prikupljanja  i prečišćavanja otpadnih voda- izjavila je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

- Izgradnja postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda trajalo je tri godine. Ovo je složen i veliki sistem koji grad Kruševac svrstava u red tehnološki razvijenih i uređenih gradova u Evropi- rekao je Vladimir Milosavljević, direktor JKP „Vodovod – Kruševac“.  

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu kapaciteta 90.000 ekvivalnet stanovnika i investicione vrednosti 14,3 miliona evra u potpunosti je završena 30. 06. 2020. godine, nakon čega je usledio probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara. Paralaleno sa izgradnjom postrojenja, izgrađeno je i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada kanalizacionom mrežom i kojom su na kanalizaciju povezana i sela Veliko Golovode, Modrica, Lipovac i Pakašnica.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading