U DECEMBRU PROMENLJIVO VREME Ciklon donosi vetar i padavine, Đorđe Đurić saopštio detalju prognozu
Alo/ Ilustracija

Nakon jučerašnjeg predaha od padavina, danas nova promena vremena. Već jutros je Vojvodinu zahvatilo naoblačenje sa kišom, a padavinska zona proširila se i na Beograd, Mačvu i Podrinje.

U ostalim predelima je suvo, a kiša se očekuje posle podne i uveče, dok će jedino na jugoistoku Srbije tokom većeg dela dana biti suvo. U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće danas od 5 stepeni Celzijusa na severozapadu do 13 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 8.

Inače, kako po visini danas struji toplija vazdušna masa, kiša se očekuje i na planinama napisao je Đurić.

Prognoza za sledeću nedelju

U ponedeljak se očekuje premeštanje ciklona iz centralne ka istočnoj Evropi i u njegovom zadnjem delu očekuje se advekcija hladne vazdušne mase sa severa do našeg područja. Istovremeno, sekundarni ciklon sa Jadranskog mora premeštaće se preko centralnih predela Balkana i on će u ponedeljak u Srbiji uslovljavati oblačno vreme sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.

Tokom dana premeštanje hladnog fronta usloviće dalji pad temperature vazduha usled povlačenja hladne vazdušne mase sa severa, pojačan severozapadni vetar i porast vazdušnog pritiska, a kiša će i u nižim predelima na severu i zapadu Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg.

Privatna arhiva

 

Maksimalna temperatura od 4 stepena Celzijusa na severu i zapadu do 9 na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 5. On najavljuje i da će u utorak biti oblačno i veoma hladno sa kišom, susnežicom i snegom.

Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. U planinskim predelima očekuju se mećava i vejavica, uz povećanje postojećeg snežnog pokrivača, a manji snežni pokrivač formiraće se i u mnogim nižim predelima, ali on se i dalje neće duže zadržvati ili formirati u većim kolicinama, jer temperatura vazduha i podloge i dalje neće biti dovoljno niska. U planinskim predelima se tokom ponedeljka i utorka očekuje dodatnih 20 do 30 cm snega, lokalno i više. Maksimalna temperatura od 1 do 5 stepeni, u Beogradu do 3.

Dalji porast vazdšnog pritiska u utorak i udaljavanje ciklona dalje preka istoku biće uvod u stabilizaciju vremena u sredu. Već u utorak sredinom dana na severu Vojvodne prestanak padavina, a do večeri i u većem delu Srbije, pokazuje vremenska prognoza.

Takođe, meteorolog najavljuje da će u sredu biti suvo i hladno, ujutro uz mraz, a samo još tokom jutra na jugoistoku i istoku sa slabim snegom.

 

 

Već u sredu tokom dana, a naročito tokom četvrtka vazdušni pritisak pod uticajem ovog ciklona biće u osetnijem padu, a jugoistočni vetar u pojačanju, pri čemu će košava biti olujnog intenziteta. Očekuje se advekcija nešto toplije vazdušne mase sa Mediterana, a temperatura će biti do 10 stepeni.

U četvrtak u većem delu Srbije biće suvo, a kiša se očekuje uglavnom na severu, severozapadu i jugozapadu Srbije, piše Đurić dodajući da će u petak biti prolazno naoblačenje sa kišom.

Prognoza za vikend

Đurić ističe da će tokom narednog vikenda Srbija biti pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, pa se očekuje vetrovito vreme, uz padavine. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za prvu dekadu decembra od 5 do 8 stepeni, vidimo da će one i u narednom periodu imati česte oscilacije, a vreme će biti veoma promenljivo sa čestim padavinama.

Iako nas u narednom periodu uz kišu, povremeno očekuje i sneg, prave zime u nižim predelima nema na vidiku, pa tako ni ledenih dana tokom kojih je tokom celog dana temperatura ispod 0.

Komentari (0)

Loading