AUSTRIJSKI MEDIJI O SASTANKU U RUSIJI Beograd i dalje dobija ogroman popust, Vučiću se put dvostruko isplatio
Sajt predsednika Rusije

- Put u Soči uvek vredi. Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića se ovaj put na obalu Crnoj Mora dvostruko isplatio. On je, ne samo uspeo da ugrabi sunčani jesenji dan sa pogledom na snegom pokrivene kavkazke planine, već je svojoj zemlji obezbedio, prema sopstvenim rečima, "odličnu cenu" u pregovorima o isporuci gasa sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom - piše list.

"Standard" prenosi da je još zadovoljniji bio šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji je govorio o istorijskom dogovoru koji je pošao za rukom predsedniku Srbije.

- Srbija se zahvaljuje prijateljskoj i bratskoj Rusiji na brizi o srpskim nacionalnim interesima i spremnosti da pomogne u trenutku kada je čitav svet konfrontiran energetskom krizom - dodao je on.

List navodi da pohvale u ovom konkretnom slučaju nikako nisu preterane.

- Rusija je Srbiji odobrila, nakon isteka aktuelnog ugovora, ogroman popust - Beograd će za 1.000 kubnih metara plaćati 270 dolara. Poređenja radi na berzi su cene u Evropi već iznad 1.000 dolara za uporedive količine gasa. Time Srbija u Evropi, nakon Belorusije, dobija drugu najnižu cenu gasa - podvlači "Standard".

List navodi da je jedino negativno što to važi, trenutno, samo za pola godine.

Takođe dnevnik smatra da ovaj dogovor može biti smatran Putinovim poklonom Vučiću pred izbore, pošto je šef ruske države izneo lične simpatije prema predsedniku Srbije, kojeg je pohvalio za odlične rusko-srpske odnose.

U prošloj godini je Srbija od Gasproma kupila "samo" 1,35 milijardi kubnih metara, a, prema podacima koncerna, u perspektivi planirano je udvostručenje količine.

To je, konstatuje "Standard" više nego dovoljno za zimu, pošto Srbija u grejnoj sezoni dnevno troši oko 13 miliona kubih metara gasa, a u maju i junu potrošiće još jednom četiri do pet miliona kubnih metara.

Dnevnik ukazuje da će Vučić i posle isteka ovog dogovora dobiti izvanredne uslove, te je sam rekao da polazi od povećanja isporuke i fleksibilne cene gasa.

Nisku cenu gasa za Srbiju, navodi list, Gasprom objašnjava strukturom sporazuma.

Dok je većina evropskih zemalja vezana za aktuelnu cenu, cena gasa za Srbiju vezana je za cenu nafte u poslednjih devet meseci, a i u tom slučaju bi Srbija morala da plati 350 dolara za 1.000 kubnih metara.

Međutim, Gazprom odustaje od jednog dela novca, dodaje list.

"Standard" je preneo ruski "Komersant" prema kojem Srbija iz političkih razloga još dugo može računati sa cenom gasa ispod tržišnog nivoa.

Bečki list navodi da između Moskve i Beograda postoji istorijska povezanost, koja traje i dan danas, a koja se ne ispoljava samo na političkom nivou, već i u međuljudskim odosnima.

Mnogi Srbi Rusiju vide kao velikog brata, a u istraživanjima 72 odsto Srba uticaj Rusije u Srbiji ocenjuju pozitivno, što je, konstatuje dnevnik, veliki kontrast u odnosu na druge istočnoevropske zemlje, koje u Rusiji vide potencijalnu pretnju.

- Dugoročno Beograd namerava i pored toga, da bude nešto nezavisniji od ruskog gasa. Do 2050. Srbija želi da diverzifikuje isporuke gasa kroz gasovod preko Bugarske kojim Srbija želi da se priključi na grčku mrežu. Na taj način bi zemlja mogla da uvozi gas iz Azerbejdžana, Grčke i Izraela, a potencijalno i iz gasnih polja ispred obale Kipra - zaključuje "Standard".

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Đina

30.11.2021 10:23

Naravno, da nemamo odlične odnose i saradnju sa Rusijom, uz maksimalno poštovanje, do ovako pozitivnog epiloga ne bi došlo.

Danijel

30.11.2021 10:33

Srbija ima odličnu saradnju sa Rusijom zato je i dobila odličnu cenu gasa!

stevo

01.12.2021 08:42

@Danijel - Saradnja sa Rusijom je danas na visokom niovu i zahvalni smo Putinu sto nam je izasao u susret po pitanju gasa

BANE

01.12.2021 08:36

Rusija je uvek bila prijateljski naklonjena prema Srbiji i mi smo zahvalni na svoj podršci koju dobijamo od njih.