STVARANJE NOVOG CIKLONA DONOSI JAKO ZAHLAĐENJE Srpski meteorolog objavio kada kreće zima, za vikend se očekuje preokret
Alo/ Ilustracija

U Srbiji će ujutru u severnim, zapadnim i centralnim krajevima biti hladno sa mrazem, u većem delu magla i niska oblačnost, koja će se ponegde u nižim predelima zadržati duže tokom dana.

U ostalim krajevima biće pretežno sunčano, a na istoku, jugu i jugoistoku zemlje pretežno oblačno i suvo, saopštio je RHMZ.

Duvaće slab promenljiv, uveče i tokom noći u košavskom području jugoistočni vetar u pojačanju. Jutarnja temperatura biće od minus 4 na severu do 6 stepeni na istoku. Najviša dnevna od 6 do 10, u mestima sa dužim zadržavanjem magle malo hladnije.

Prognoza Marka Čubrila

Od četvrtka sa jačanjem ciklona nad Sredozemljem ka nama počinje da pritiče sve topliji, ali i vlažan vazduh te u četvrtak posle podne na jugu i jugozapadu regiona treba očekivati pogoršanje uz kišu i moguće pljuskove sa grmljavinom, dok bi nad ostalim predelima do uveče bilo suvo uz povećanje oblačnosti. U košavskom području jugoistočni vetar u pojačanju i do kraja dana nad jugom Banatana na udare i olujan, dok će duž Jadran jačati jugo, objavio je meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuku.

Signal za vrlo loše vreme u noći između četvrka i petka duž većeg dela južnog Jadrana, posebno od Dubrovnika pa do juga Crne Gore i dalje stoji. Modeli vide razvijanje snažnog oblačnog sistema, orkanske udare južnog vetra, jaku kišu i grmljavinu i opasnost od veoma loših vremesnkih uslova za ovaj deo regiona u noći ka petku i dalje stoji.

Što se tiče ostalog dela regiona oblačni sistem će se preko Dinarida prebacivati na sever i donositi kišu i ređu pojavu pljuskova. Obilnije padavine se očekuju nad središnjim, zapadnim i severnim predelima. U košavskom području vrlo vetrovito, dok će planinama duvati pojačan južni vetar.

STVARANJE NOVOG CIKLONA DONOSI JAKO ZAHLAĐENJE Srpski meteorolog objavio kada kreće zima, za vikend se očekuje preokret

Tanjug

 

U petak toplo, vetrovito i nestabilno uz promenljivu oblačnost i povremenu pojavu kipe i grmljavinskih pljuskova kojih bi ponegde moglo biti i na kopnu. Vetar južni, u košavskom području jaka i olujna košava, a duž Jadrana jugo i jugozapadni vetar. Dnevni maksimum i do 15 stepeni Celzijusa.

Vreme za vikend

Za vikend još malo toplije, posebno u subotu. Biće promenjivo oblačno uz smenu sunčanih i oblačnih intervala uz nalete kiše i moguće pljuskove. Duvaće južni vetar, u košavskom području i duž Jadrana povremeno jak. Dnevni maksimum u subotu ponegde i oko 17 stepeni Celzijusa.

U nedelju slabljenje južnog vetra uz malo svežije vreme, smenu sunca i kiše i dnevni maksimum od 7 na severozapadu do oko 14 na jugoistoku regiona.

Naredna nedelja

U noći ka narednom ponedeljku i u ponedeljak se računa na formiranje novog ciklona čiji bi centar ovog puta mogao biti nad Jadranom i to bi uslovilo novo, jače, pogoršanje, kišu, ali i jače zahlađenje uz okretanje vetra na severozapadni smer te bi u naredni ponedeljak kiša brzo u predelima preko 800mnv prešla u sneg, dok posle podne u noći ka utorku i u utorak sneg mogao ponegde padati i u nizijama.

 

 

U ponedeljak dnevni maksimum od 1 na severozapadu do oko 9 na jugoistoku regiona, a u utorak od 2 do 6 stepeni Celzijusa.

Od utorka ili srede naredne nedelje treba očekivati čestu pojavu jutarnjih mrazeva. Oko 03. decembra na kratko malo toplije, a zatim ponovo malo hladnije uz prolazne padavine.

Režim promenljivog vremena uz temperature oko proseka bi se trebao nastaviti i prvih nedelju dana decembra, a za dalje će se još videti.

Večerašnji proračun dugoročnog ECMWF-a koji obrađuje režim vremena nad Atlantikom i Evropom signalizira da bi tek oko sredine decembra index mogao ići ka fazi gde stoji najava razvijanja blokade anticiklona nad severom i severozapadom Evrope šti bi nad nama moglo značiti i jače zahlađenje.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading