ITALIJA UVODI KOVID PROPUSNICE Novi paket mera u suzbijanju virusa
Shutterstock/MikeDotta

Budući da je Božić pred vratima, a broj pozitivnih je veći iz dana u dan, smatra se da se ne sme zakasniti u merama za suzbijanje četvrtog talasa.

Iz tog razloga uvode se restrikcije za nevakcinisane, koji će moći da izađu samo sa negativnim testom i to da bi obavili osnovne potrebe, kao što su posete apoteci ili samoposluzi, ili odlazak na posao.

- Ako ste vakcinisani za ovaj Božić možete da radite šta hoćete- moći će da se kaže samo stanovnicima Italije koji su vakcinisani i poseduju Super Grin pasoše. Italija se odlučila na ovaj korak jer se smatra da bi zatvaranje dovelo do kolapsa u ekonomiji.

Jer, tradicija potvrđuje, da se za Božić duž Apeninskog poluostrva stanovništvo pokreće, putuje, posebno sa severa Italije na jug, slavi se u familijama i tako je moguće prenositi virus ako osobe nisu primile dve doze vakcine.

Kontrole će biti obavljane pre nego što putnik uđe u bilo koju vrstu prevoza.

Dakle, samo oni koji su imunizovani mogu ući u restoran, bioskop, pozorište, na koncerte, na stadion, teretane, bazene, komercijalne centre, šetati i kupovati na božićnim „merkatinima“, ići slobodno na skijaške terene. Šta je sa onima kod kojih je prošlo šest meseci od druge doze vakcine

Na njih se apeluje da bez obzira na starosno doba urgentno prime treću dozu. Nova pravila uvode obavezu da sveukupno sanitarno osoblje mora da primi treću dozu, svi oni koji žive u staračkim domovima kao i osoblje koje ih opslužuje kako sanitarno tako i pomoćno.

Na odgovor šta je sa dozvolom slobodnog kretanja za one koji neće da se vakcinišu a imaju negativan test stižu odgovori sa razmatranjem opcija koje će biti objavljene sutra.  

Predlog je da važnost molekularnog testa sa 72 sata silazi na 48 a antigenskog sa 48 na samo 24 sata ili da se ovaj poslednji više ne može vrednovati kao validan, jer je istraživanje pokazalo da 30 posto takvih testova, nije verodostojno.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading