BATUT UPOZORAVA Bolest koja kosi, a nije korona: Na udaru specifična grupa ljudi!
Alo/ Masanori Jošida

 

Prema podacima objavljenim u najnovijem Zdravstveno statističkom godišnjaku Srbije za 2020., skoro 40 odsto stanovnika Srbije uzrasta 15 i više godina ima naviku stalnog ili povremenog pušenja.


Nešto veći procenat pušača je među muškarcima - 34 odsto nego kod žena - 30 procenata.

Naviku svakodnevnog pušenja cigareta, cigara ili duvana za lulu ima svaki četvrti stanovnik Srbije (27,1%).

Prema Istraživanju svaki cetvrti pušac (24,3%) pokušao je da ostavi pušenje, a svaki drugi pušac (58,6%) zabrinut je za sopstveno zdravlje zbog štetnih posledica pušenja. Samo 30% pušača dobilo je savet od zdravstvenog radnika da prestane da puši.
BATUT UPOZORAVA Bolest koja kosi, a nije korona: Na udaru specifična grupa ljudi!

IStock

 


Što se tiče alkohola, rezultati Istraživanja pokazali su da u Srbiji nešto vise od polovine stananovništva(50,7%) ne konzumira alkohol.

U populaciji mladih 15-19 godina 52,7% nije konzumiralo alkohol, značajno više devojaka (57,2%) nego mladića (48,1%).

Svakodnevno pije 3,1% stanovništva što predstavlja smanjenje u odnosu na 2013. (4,7%). Navika svakodnevnog konzumiranja alkohola najviše je zastupljena među najniže obrazovanom i vangradskom populacijom.

Zabrinjava podatak da je svaki šesti adolescent uzrasta 15-19 godina najmanje jednom mesečno konzumirao više od šest alkoholnih pića tokom jedne prilike, bez razlike u odnosu na pol, navbodi se u izveštaju.

BATUT UPOZORAVA Bolest koja kosi, a nije korona: Na udaru specifična grupa ljudi!

Foto: Pixbay

 


Zanimljiv je podatak da je barem jednom mesečno više od šest pića u jednoj prilici popilo 15,1% muškaraca i 4,1% žena, odnosno ukupno 9,2% stanovništva.

To je, prema dostupnim podacima, niži procenat od proseka EU koji iznosi 14,8%.

U toj statistici neslavnoj statistici prvo mesto zauzimaju Norvežani (73,4%), Danci (28,7%), Nemci (25,4%) i Rumuni(23,9). Manje od nas piju Mađari, Grci, Španci i Italijani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading