OVO JE BILA POSLEDNJA ŽELJA PATRIJARHA SRPSKOG IRINEJA Evo kako danas izgleda BOGOMOLJA izgrađena u njegovu čast (VIDEO)
Foto: RINA

Prošlo je tačno godinu dana od kako se upokojio patrijarh srpski gospodin Irinej. On je od posledica infekcije korona virusa preminuo u 90. godini života u VMC Кaraburma. Jedna od njegovih poslednjih želja bila je izgradnja crkve u rodnom selu Vidova nadomak Čačka i upravo ta njegova želja uskoro će biti potpuno ostvarena.

„Crkva će biti uskoro završena, a planirano je da u narednih šest meseci bogomolja bude i osvećena. Tužno je što tada sa nama neće biti naš patrijarh. Dok je bio živ ubačen je nameštaj i oslikan parohijski dom. Sada su urađeni fasada i asfalt, a u toku je parterno uređenje oko hrama.  Ostalo je da se privedu kraju odrđeni radovi i moći ćemo sa ponosom da dolazimo u svetinju na istočnim obroncima Кablara, u selo u kom je rođen naš nikad prežaljeni patrijarh“, izjavio je Vladimir Ristović član odbora za izgradnju.

Foto: RINA

 

Patrijarh Irinej crkvu u Vidovi obišao je nekoliko meseci pre svoje smrti. Po njegovoj želji najverovatnije će biti posvećena Uspenju presvete Bogorodice, a njenu izgradnju pomogao je verujući narod. Radova se prihvatio i provereni majstor, profesor Falulteta tehničkih nauka u Кragujevcu, dr Miloš Radovanović. Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali su se neimari trudili da na arhitektonski i na drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje.

„Najžalije mi je što ujak nije dočekao završetak gradnje crkve koju je silno želeo. Zadnji put kad je bio u našem selu, dolazio je samo zbog ove crkve. Insistirao je da svetinja bude što skromnija i da se ne razmećemo skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem što smo mi i učinili" ,  ispričao je Slobodan Кovačević sestrić pokojnog patrijarha.

Foto: RINA

 

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva, a u domaćinstvu u kojem je patrijarh Irinej rođen i proveo prve godine svog života danas živi njegov rođak koji je poslednji put video patrijarha nekoliko meseci pred smrt.

Foto: RINA

 

„Nikad nije zaboravio svoje rodno selo, dolazio je da obiđe radove na crkvi koja se podiže u njegovu čast na brdu iznad naših kuća. To je bio veliki čovek, koji je svima pomagao i rečima i delima. Uvek je bio tu da sasluša i razume. Velika je čast biti u srodstvu sa njim i vući iste korene. Pamtim ga kao divnog strica i pravog duhovnika. Svako ko ga je bar jednom video u životu imao je za njega samo divne reči, jer takav čovek se samo jednom rađa“, kaže patrijarhov rođak.

Foto: RINA

 

Patrijar srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine.

Komentari (1)

Loading
beba

22.11.2021 19:03

Kako je on bio mio lik...Meni jako nedostaje njegov blagi glas i njegova mudrost