KADA ĆE DECA NA ZIMSKI RASPUST? Škole i roditelji i dalje u neizvesnosti, a ovi datumi su u igri
Foto: Pink

 

Međutim, kako je zbog loše epidemiološke situacije najavljeno njegovo pomeranje, konačnu odluku i dalje nestrpljivo čekaju i direktori škola kao i roditelji đaci.

- Ovo pitanje za sada nije razmatrano. Kao i do sada Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će pratiti situaciju u obrazovnim ustanovama, kao i preporuke nadležnih zdravstvenih institucija. Odluka o eventualnom produžetku zimskog raspusta može biti doneta na nivou Kriznog štaba - rekli su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Aleksandar Markov, profesor istorije u Osmoj gimnaziji i predsednik Foruma beogradskih gimnazija kaže da iako je u predhodnom periodu bilo polemisanja da bi zimski raspust mogao da otpočne 15. decembra umesto prema planu 31 decembra, za sada nema nikakvih zvaničnih informacija, da li će pomeranja uopšte biti.

- Nemamo nikakve zvanične informacije da li će biti pomeranja ili ne. Bilo je reči o tome u predhodnom periodu zbog loše epidemiološke situacije, tako da sada ostaje da vidimo kakvu će odluku doneti Tim za škole i Krizni štab. Bilo je reči da će se raspust pomeriti tako što bi otpočeo 15 og decembra umesto 31 ali to nije ništa zvanično - kaže Markov.

On napominje da se nada odluka o pomeranju neće uslediti u poslednjem trenutku kao što je to bilo prošle godine, jer bi to poremetilo proceduru oko odgovaranja i zaključivanja ocena.

- Bolje da bude kako je i planirano, značilo bi nam da idemo do kraja - kaže direktor Markov.

Škole u neizvesnosti

Direktor Saobraćajne škole u Zemunu, Miroslav Macura kaže da se u ovoj školi vode time da raspust počinje kako je kalendarski predviđeno dok se nekim zvaničnim saopštenjem ne potvrdi drugačije. U slučaju kažee da dođe do iznenadnog pomeranja, pa raspust započne ranije, siguran je da će se nastavnici snaći sa zaključivanjem ocena.

- Zimski raspust prema školskom kalendaru počinje 31. decembra i on će trajati tri nedelje. Mi nemamo nikakvo saopštenje da će biti pomereno tako da dok to ne bude mi se vodimo ovim datumom. Čak iako bude iznenada pomeren, siguran sam da će se profesori snaći - rekao je direktor Macura.

Potpuno iste odgovore daju i u drugim školama. Kako kažu, nakon odluke o prolećnom raspustu kada se i pominjalo da će zimski verovatno biti pomeren, nikakvih drugih informacija više nije bilo. Dok se zvnično ne utvrdi da će raspust početi pre, nastavljaju da rade prema programu koji im je predviđen.

- Za sada nemamo nikve zvanične informacije da li će biti nekog pomeranja ili će raspust otpočeti kada je i predviđeno prema programu. Čekamo saopštenje i konačnu odluku Ministarstva - kaže direktor Šeste beogradske gimnazije.

Datumi od prošle godine

Ukoliko i bude pomeranja zimskog raspusta, to ne bi bilo prvi put. Tako je i prošle godine na sednici Kriznog štaba odlučeno da zimski raspust na teritoriji čitave Republike Srbije bude pomeren i da traje od 21. decembra do 18. januara. Izuzetak su bili učenici u Vojvodini koji su već imali i planirano spojen raspust. Ono što bi olakašalo ovu odluku jeste i činjenica da je školskim kalendarom već spojen zimski raspust za celu Srbiju i trebalo bi da bude od 30. decembra do 23. januara.

Sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola, od petog do osmog razreda, prešli su na onlajn nastavu od ponedeljka, 30. novembra, do 21. decembra, odnosno do početka zimskog raspusta koji odlukom Kriznog štaba bio pomeren.

Zabrinutost roditelja iz više razloga

Prema rečima roditelja osnovaca i srednjoškolaca, zabrinutost zbog ove neizvesnosti o pomeranju raspusta je opravdana. Za mlađe koji su još u osnovnoj školi sledi ponovo briga ko će da ih čuva dok su oba roditelja na poslu, dok je za starije veća briga da li će uspeti da steknu neko znanje, imajući u vidu sve ove prekide. Kako većina roditelja u Srbiji svoj zimski odmor planira i usklađuje sa školskim raspustom, ovo znači da mame i tate ne mogu da planiraju zimovanja. Posledično, turizam u Srbiji velikim delom zavisi od zimskog školskog raspusta jer je tada najviše aranžmana, zbog toga su, između ostalog, 2015. i podeljen raspusta na dva dela.

Pomeranje raspusta već najavljivano

- Mi uvek slušamo stav struke i epidemiolozi kod nas kucaju na otvorena vrata - rekao je ministar prosvete Branko Ružić prilikom odluke o jesenjem raspustu, tako da se očekuje da će se mišljenje struke uzeti u obzir i za eventualno pomeranje zimskog.

KADA ĆE DECA NA ZIMSKI RASPUST? Škole i roditelji i dalje u neizvesnosti, a ovi datumi su u igri

Alo

 

 

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je svojevremeno da se ne razmišlja o produžetku zimskog raspusta, već da bude pomeren za početak decembra.

- Da bude ranije, o svemu tome se razmišlja. Naravno, prvo i osnovno je gledati zdravlje dece. To je najvažnije. To pitanje je bilo na Kriznom štabu, rečeno je da će se o tome još raspravljati i to je normalno na dnevnom radu - naveo je epidemiolog.

Neizvesnost o pomeranju zimskog raspusta nedavno je istakao i doktor Zoran Bekić.

- Da vidimo kakav će biti plan u školama, videćemo i kakav će biti plan sa produžetkom zimskog raspusta. Poslednji je čas da uvedemo određene stimulacije za srednjoškolece i studente za ubrzanje imunizacije - naveo je Bekić.

Na pitanje o pomeranju početka zimskog raspusta, govorio je i pomoćnik ministra prosvete nedavno.

- To može da se desi i ove godine. Bićemo spremni i za jednu i za drugu odluku. Da ostane ovako kako je sada ili da pomeramo zimski raspust. Ako procene stručnjaci da je to potrebno, mi ćemo to i sprovesti - istakao je pomoćnik ministra prosvete za srednjoškolsko obrazovanje Miloš Blagojević.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading