TEMPERATURE IDU U MINUS Najnovija dugoročna prognoza - Evo šta nas čeka do kraja novembra
Alo/ Ilustracija

Košava danas prestaje, a u petak i za vikend biće suvo, ponegde tmurno.

Za 23. novembar Čubrilo najvljuje manje zahlađenje, dok su modeli napravili zaokret u sinoptici, pa oko 25. u mesecu šalju glavninu hladnog prodora zapadnije od nas uslovljavajući jaku, sekundarnu ciklogenezu oko 27. novembra gde bi naš region bio prvo u toplom sektoru tog ciklona.

Moguće zahlađenje, pokazuje vremenska prognoza Marka Čubrila, pomereno je za period posle 28. novembra, ali, s obzirom na dinamiku sinoptike koja je očekuje posle 23. novembra, izmene su i dalje gotovo izvesne.

Prestaje vetar

Danas će polje anticiklona nad istokom Evrope polako slabiti, dok će se sa severozapada približavati sasvim oslabljen hladan front. U isto vreme nad jugom regiona će se i dalje osetiti uticaj ciklona nad Tirenskim morem.

U takvim uslovima u košavskom području će vetar polako slabiti, a do kraja dana i prestati. Van tog prostora nad velikim delom regiona oblačno, tmurno i maglovito, dok bi duž Jadrana, posebno uz samu obalu i na ostrvima bilo povremene kiše i pljuskova.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Dnevni maksimum od 6 u maglovitim predelima do oko 16 na jugu regiona.

Vreme sutra

Sutra pretežno oblačno i malo hladnije, samo ponegde uz vrlo slabu kišu ili rosulju, dok je tek preko 1.000 metara nadmorske visine moguće provejavanje snega. Vetar će okrenuti na umeren, severozapadni smer, dok će duž obale biti bure. Biće i malo hladnije u odnosu na danas uz dnevne maksimume od +6 do +12 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za vikend

U petak jutro hladno, ponegde tmurno i maglovito. Tokom dana promenljivo oblačno, suvo i prohladno, ponegde uz niske oblake. Vetar severozapadni, slab do umeren. Jutarnji minimum od -1 do 6 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od 5 do 12 stepeni Celzijusa.

Za vikend pod uticajem anticiklona, suvo i stabilno, ponegde uz duže zadržavanje magle i niskih oblaka. Vetar će biti slab. Jutarnji minimum od -1 do 5 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od 6 do 13, a u maglovitim predelima oko 4 stepena Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje se očekuje značajna izmena sinoptike.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

 

Simulira se izmeštanje anticiklona na severozapad pri čemu bi se on preko severozapadnog Atlantika prižio ka Islandu i Grenladu, dok bi u isto vreme nad Skandinavijom usledila jača ciklogneza, pokazuje vremenska prognoza.

Za razliku od proračuna koji su bili aktuelni do juče, anticiklona odlazi zapadnije i tim se glavnina hladnog prodora više ne šalje ka našem delu Evrope nego zapadnije, preko severozapadne i središne ka Mediteranu, tvrdi Čubrilo.

To znači da bi prvo oko 23.11. usledilo prolazno naoblačenje, ponegde uz padavine i umereno zahlađenje te bi snega bilo samo u predelima preko 800 metara nadmorske visine.

Posle 25.11. se simulira novi, znatno jači, prodor vlažnog i hladnog maritimno-polarnog vazduha ali opet preko severozapdne i središnje Evrope ka prostoru Mediterana. To bi za posledicu moglo imati razvijanje vrlo jakog, Đenevskog ciklona koji bi zatim počeo uticati na vreme iznad regiona.

Maksimalne temeprature i do 15 stepeni

U aktuelnoj sinoptici taj ciklon bi svoj centar sve do oko 29.11.zadržavao zapadnije od nas što naš region postvalja u njegov topao sektor gde sledi prodor relativno toplog vazduha iz Mediterana te bi maksimumi, posebno nad središnjim i istočnim predelima regiona mogli biti i blizu 15 stepeni Celzijusa. Sve bi bilo praćeno obilnom kišom i jakim do olujnim južnim vetrom.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Posle 28.11. ima indicija da bi se hladan vazduh uz pomeranje centra ciklona istočnije mogao razliti i preko našeg dela Evrope i to bi moglo usloviti pojavu snega i u nizijama, ali ovo je period koje je daleko van bilo kakvog pouzdanog opsega prognoze, kaže Čubrilo.

Svakako se dinamična, "normalna" jesen nastavlja i naredni dani donose tipične vremenske prilike za ovaj deo godine.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading