DETALJNA PROGNOZA ZA 10 DANA Srbija će biti između ciklona i anticiklona, meteorolozi objasnili šta to znači za vreme u našoj zemlji!
Alo/ Ilustracija

Srbija se danas nalazi u zadnjem delu anticiklona, čiji se centar nalazi nad Ukrajinom, pa nad našim područjem preovladava jugoistočno strujanje.

Nad zapadnim Mediteranom nalazi se ciklonska cirkulacija, pa je nad našim područjem izražen gradijent (razlika) vazdušnog pritiska, što će usloviti da utorak bude veoma vetrovit, uz olujne udare košave.

U toku jutra u Srbiji jutro vedro, na jugu i na zapadu i maglovito i to naročito u dolinama i kotlinama. Tokom dana u većem delu Srbije pretežno sunčano, na jugu i jugozapadu umereno oblačno. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području jak, u Pomoravlju i u Podunavlju sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 100 km/h. Nakon jutarnje temperature od -2 do 8°C, u Beogradu 7°C, maksimalna dnevna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 11°C. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini tokom celog dana biće tmurno i maglivito.

Sreda će doneti slabljenje anticiklona sa istoka Evrope i ciklona sa zapada Mediterana, što će umanjiti gradijent pritiska, pa će košava tokom dana slabiti, a do kraja dana i prestatati. Vreme u sredu biće slično današnjem, dakle jutro u dolinama i kotlinama južne, zapadne i istočne Srbije maglovito, a tokom dana umereno oblačno, dok se u Timočkoj i Negotinskoj Krajini očekuje oblačno i tmurno. Minimalna jutarnja temperatura od -1 do 7°C, u Beogradu 6°C, maksimalna dnevna od 8 do 14°C, u Beogradu do 12°C.

U četvrtak se preko severa Evrope očekuje premeštanje ciklona. U sklopu njega premeštaće se i hladni front, koji će nakon centralne Evrope stići i di našeg područja i doneti oblačno vreme, ali će padavine biti veoma slabe i zanemarljive i slaba kiša očekuje se tek ponegde i to uglavnom u zapadnim predelima Srbije, ali koja kap kiše biće moguća i u ostataku zemlje. Inače, do našeg područja će sa severa preko centralne Evrope i Panonske nizije doći do produbljavanje doline i do advekcije nešto hladnije vazdušne mase, pa će doći do manjeg pada temperature, a uspostaviće se i severozapadno strujanje, pa će vetar biti povremeno i pojačan. Minimalna jutarnja temperatura od 1°C na jugoistoku do 7°C na severu Srbije, u Beogradu 6°C, maksimalna dnevna od 7°C na zapadu do 12°C na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 8°C.

U petak se prermeštanje doline očekuje prema istoku, a sa zapada će ojačati veoma snažan anticiklon sa zapada Evrope, pa će u Srbiji nakon oblačnog dana, tek ponegde sa slabom kišom, posle podne sa severa i zapada uslediti razvedravanje, što će biti u uvod u stabilan vikened. Temperarature u petak slične kao tokom četvrtka.

Srbija će tokom vikenda nalaziti u prednjem delu veoma snažnog anticiklona sa zapada Evrope i to na njegovom rubnom delu, dok će istočnije od nas nalaziti ciklon, koji će nad istočnom Evropom sve više jačati i produblvati. Ovakva sinoptička situacija uslovljavaće i dalje severozapadno i zapadno strujanje i prohladno vreme, uz prosečne maksimalne temperature za sredinu novembra i ona će biti od 10 do 14°C, u Beogradu 12°C.

 

 

I u nedelju Srbija će se nalaziti između anticiklona sa zapada i ciklona sa istoka Evrope. Nakon hladnog i maglovitog jutra, tokom dana biće sunčano i toplije, uz maksimalne temperature i do 15°C. Ipak, očekuje se pad vazdušnog pritiska i severozapadni vetar biće u skretanju na slab do umeren jugoistočni vetar. Pad vazdušnog pritiska biće uvod u promenu vremena u ponedeljak, jer se u ponedeljak preko severa Evrope ponovo očekuje premeštanje ciklona. U sklopu njega premeštanje i hladnog fronta, pa će on u ponedeljak Srbiji doneti naoblačenje, slabu kišu, jak severozapadni vetar i manji pad temperature, tj. ona će biti u padu za nekoliko stepeni u odnosu na vikend.

Dakle, za razliku od prethodnih dana kada se anticiklon svojim centrom nalazio nad našim podurčjem i kada su jutra bila hladna, uz mraz, veoma gustu maglu i velika zagađenja vazduha, danas i narednih dana zahvaljujući promenjonoj sinoptičkoj situaciji vreme će biti vetrovito, što će značajno umanjiti koncentraciju zagađenje vazduha, očekuje se izostanak magle i mraza u mnogim predelima, osim u kotlinama i dolinama južne, zapadne i istočne Srbije.

Prema trenutnim prognozama, narednih 10 dana preko severa Evrope će biće prisutna snažna ciklonska aktivnost sa padavinama i biće izraženo uglavnom zonalno, tj. veoma snažno zapadno visinsko strujanje. Zbog takve sinoptičke situacije, biće sprečen prodor veoma hladnih vazdušnih masa sa severa i iz polarnih predela, pa i narednih 7 do 10 dana snega nema na vidiku u nižim predelima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading