EVO KADA ĆEMO IMATI MANJE OD 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO Najnovije procene stručnjaka
Alo/ Ilustracija

 

Za Novu godinu imaćemo manje od hiljadu zaraženih dnevno, govore prognoze domaćih stručnjaka, ali mere borbe protiv korone moraće i tada da ostanu na snazi, pa je realno očekivati da će se na doček ići samo sa kovid propusnicama.

U svakom slučaju, ukoliko se nastavi porast broja vakcinisanih građana, do kraja godine imaćemo znatno mirniju situaciju nego što je to sada slučaj.

Pad broja zaraženih

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović, koji se bavi proračunima od početka epidemije, naglašava da nas tek uoči novogodišnjih praznika očekuje drastičan pad broja novoobolelih, ali samo ako se budemo dovoljno odgovorno ponašali.

- Ovaj poslednji talas epidemije zaista već predugo traje i mi imamo veliki broj i zaraženih i umrlih na dnevnom nivou...

Ali polako uočavamo značajniji pad broja zaraženih, što nam daje nadu da će brojke konačno ići silaznom putanjom i da ćemo epidemiju u skorijoj budućnosti držati pod punom kontrolom. To znači da bismo za praznike, odnosno za Novu godinu i Božić, mogli da imamo mirnu situaciju i negde oko 1.000 zaraženih dnevno, možda čak i manje. Naravno, uslov za to je da imamo svakodnevni pad broja inficiranih, a pre svega da imamo još veći procenat vakcinisanih i da se mere strogo poštuju, da svi budemo maksimalno odgovorni... - napominje Kočović i ističe:

- Ali ukoliko se budemo drugačije ponašali, pa počnemo da pravimo slave i druga slavlja sa mnogo gostiju, da se okupljamo u velikim grupama i masovno idemo na zimske odmore i skijanja, ove prognoze vrlo lako mogu da se preokrenu i možemo opet imati eksploziju koronavirusa!

Da epidemiološka situacija narednih meseci najviše zavisi od našeg ponašanja i procenta vakcinisanih, smatra i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.
EVO KADA ĆEMO IMATI MANJE OD 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO Najnovije procene stručnjaka

Alo

 

 

- Mi naprosto moramo da se ponašamo u skladu sa trenutnom situacijom, ne smemo da zaboravljamo na oprez nijednog trena. Najbolje bi bilo da se u kratkom vremenu vakciniše što veći broj ljudi. I da "izgradimo" što veći zaštitni bedem, da vakcinišemo još 30 odsto ljudi.

- Kako vidimo, počelo je da raste interesovanje za vakcinaciju zbog kovid propusnica. Što se slava i proslava tiče, bilo bi dobro da kao prošle godine slavimo u porodičnim uslovima, što slave i jesu zapravo, porodični skupovi bez velikih gužvi... Važno je da se ne prave prevelika okupljanja... A za proslavu Nove godine sasvim sigurno će i dalje važiti kovid propusnice - ističe profesor Tiodorović.

Vakcina je spas

Sagovornik dodaje da je jedini lek i jedina garancija za povratak u normalu - vakcina!

- Veoma je važna, najvažnija je vakcinacija. Bez velikog obuhvata imunizacije nema povratka u normalu. Dakle, sve zavisi od nas i naše odgovornosti, pa tako i dalji tok epidemije. Koliko virusu damo prostora da cirkuliše, tako će nam i biti - kaže sagovornik.

 
EVO KADA ĆEMO IMATI MANJE OD 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO Najnovije procene stručnjaka

Alo

 

 

Udovičić: Ovaj cunami trajaće još dva meseca

Da će ovaj četvrti talas korone trajati do kraja godine, procenjuje i komandant Vojne bolnice "Karaburma" docent dr Ivo Udovičić.

- Ovo sada nije talas, ovo je sada cunami, koji nas je zapljusnuo od kraja avgusta i traje istim intenzitetom i snagom već dva meseca. A trajaće sigurno još toliko! Ovaj talas koronavirusa daleko je teži nego svi prethodni. Umesto da imamo mirniju jesen, mi svakodnevno imamo visok broj novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih. I, hteli to ili ne, pre ili kasnije svi ćemo morati da se ili vakcinišemo ili da dobijemo virus. Zato je vakcinacija veoma važna - napominje sagovornik.

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading