METEOROLOZI OTKRILI KADA STIŽE PRAVA ZIMA Na snazi je upozorenje RHMZ, evo kakvo nas vreme očekuje
Alo/ Ilustracija

U Srbiji danas jutro tmurno i hladno, ponegde sa maglom, dok se mraz očekuje uglavnom na istoku i jugoistoku Srbije. Tokom dana promenljivo oblačno. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području jak, krajem dana u slabljenju. Minimalna jutarnja temperatura od -2 do 4°C, maksimalna dnevna od 10 do 14°C.

U Beogradu danas promenljivo oblačno. Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, krajem dana u slabljenju. Minimalna jutarnja temperatura 4°C, maksimalna dnevna 12°C.

U Srbiji do kraja sedmice suvo, uz hladna, tmurna i maglovita jutra, a tokom dana smena sunčanih i oblačnih intervala. Ponegde se magla i niska oblačnost očekuju i duže tokom prepodneva. Maksimalna temperatura do kraja sedmice biće uglavnom od 10 do 15°C. U nedelju krajem dana na jugu, a u ponedeljak i u ostalim predelima jače naoblačenje, ponegde sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom. Na severu se očekuje suvo. Očekuje se i zahlađenje, a u košavskom području duvaće jak istočni i jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima.

U Beogradu do kraja sedmice suvo, uz hladna, tmurna i maglovita jutra, a tokom dana smena sunčanih i oblačnih intervala. Maksimalna temperatura do kraja sedmice biće uglavnom od 12 do 14°C. Početkom sledeće sedmice očekuje se zahlađenje, a duvaće jak, na udare i olujni istočni i jugoistočni vetar.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod je za veći deo Srbije, za petak i vikend, izdao žuto upozorenje. Naime, kako se može videti na zvaničnom sajtu RHMZ-a, u Banatu, Zapadnoj, Jugozapadnoj, Jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji vremenske prilike biće takve da zahtevaju dodatni oprez.

Dok će u Banatu duvati olujni vetar, u ostalim navedenim regijama uglavnom će biti prohladno, sa gustom maglom.

METEOROLOZI OTKRILI KADA STIŽE PRAVA ZIMA Na snazi je upozorenje RHMZ, evo kakvo nas vreme očekuje

Printscreen/ RHMZ

 

Inače, pod žutim upozorenjem RHMZ podrazumeva potencijalno opasno vreme.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - navodi se.

Prognoza Đorđa Đurića

Meteorolog Đorđe Đurić prognozirao je na svom Fejsbuk profilu da u narednih deset dana ipak neće biti snega.

- Do kraja ove sedmice suvo, temperatura od 10 do 15 stepeni, a početkom sledeće sedmice zahlađenje za oko 5 i, uz slabu kišu u nižim i sneg u planinskim predelima, dok će na severu biti suvo. Početkom sledeće sedmice duvaće košava jakog intenziteta, povremeno sa olujnim udarima. U sredu sunčano, uz jutarnji mraz - napisao je.

Prognoza Marka Čubrila

Da ne treba da strahujemo od snega, bar tokom vikenda, prognozira i meteorolog Marko Čubrilo koji kaže da će za vikend uslediti slabije zahlađenje.

- Danas i sutra do uveče u košavskom području jak jugoistočni vetar, koji će zatim prestati. U petak i za dane vikenda noći i jutra hladni uz pojavu magle i minimume od minus dva do pet stepeni Celzijusa, dok će se dnevni maksimumi kretati od sedam do četrnaest stepeni Celzijusa, osim u predelima gde se magla duže zadrži. Krajem vikenda i u ponedeljak nad jugom i jugozapadom regiona uz više oblaka ponegde prolazna kiša, dok bi nad ostalim predelima usledilo umereno zahlađenje, ali se padavine ne očekuju. U drugom delu naredne nedelje vetar će oslabiti pa se računa na suvo i tiho vreme. Noćni minimumi od -5 do 2 stepena Celzijusa i pojava mraza će biti sve češća, dok će se dnevni maksimumi kretati od 5 do 9 stepeni,a u mestima gde se magle duže zadrži samo oko 1 stepen Celzijusa.Ovakvo vreme bi se trebalo zadržati barem do oko 23. novembra dok je dalji razvoj sinoptike dosta upitan i nema jasnog signala - napisao je Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading