PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE I MIROVIĆ U SREMSKIM KARLOVCIMA Otvorena Spomen-soba u Bogosloviji
Pokrajinska vlada

„Povodom 227. godišnjice Кarlovačke bogoslovije, Pokrajinska vlada je učestvovala u obnovi Spomen-sobe i rekonstrukciji krova ovog zdanja. Sledimo ideje i napore onih koji su tokom minulih vekova svojim angažovanjem, zadužbinarstvom i verom izgradili ovo mesto i usmerili ga ka duhovnom razvoju čitavog naroda“, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je reč o riznici u kojoj su sabrana dokumenta i drugi predmeti koji svedoče o dugoj i bogatoj istoriji obrazovanja sveštenika u Sremskim Кarlovcima i o ljudima koji su tu istoriju stvarali.

Mirović je ocenio da je značaj Bogoslovije za našu crkvu, ali i za ceo naš narod ogroman, jer su, kako je naveo, hiljade sveštenika koji su sedeli u skamijama ove škole i koji su iz nje odlazili u sve krajeve gde je živeo naš narod, bili čuvari naše vere i nacionalnog identiteta.

„Sremski Кarlovci u celini su jedna od najvažnijih tačaka na vekovnoj mapi našeg trajanja, duhovnosti i identiteta i zato je Pokrajinska vlada od 2018. godine, od kada je osnovala Fond za obnovu i razvoj kulturno-istorijskog nasleđa, izdvojila znatna sredstva, između ostalog, za sanaciju i restauraciju fasada Patrijaršijskog dvora, Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja i rimokatoličke crkve, obnovu krova Bogoslovskog internata i radove na još nekoliko zdanja u najužem gradskom jezgru“, izjavio je Mirović.

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE I MIROVIĆ U SREMSKIM KARLOVCIMA Otvorena Spomen-soba u Bogosloviji

Pokrajinska vlada

 

Predsednik je najavio da će u pokrajinskom budžetu za 2022. godinu za obnovu Sremskih Кarlovaca biti izdvojena još veća sredstva.

„Sa tim izdvajanjima ćemo, uz podršku Vlade Republike Srbije, nastaviti i u budućnosti sve dok, zajedno sa Eparhijom sremskom i Opštinom Sremski Кarlovci, ne vratimo stari sjaj ′Srpskom Sionu′, na ponos celog našeg naroda“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Spomen-soba, odnosno riznica, pokazuje kontinuitet postojanja Bogoslovije u Sremskim Кarlovima, koja je, kako je podsetio, prva ustanova visokog obrazovanja u istoriji srpske prosvete.

„Кarlovačka bogoslovija je nezamenjiva u istoriji prosvete našeg naroda jer nas podseća na ono što je suština na kojoj se izgradila naša istorija i predanje, a Sremski Кarlovci nisu samo mesto gde se vera i nauka ukrštaju, već predstavljaju jedinstvenu celinu koja se prožima“, naveo je patrijarh Porfirije.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar na privredu i turizam Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, episkop sremski Vasilije i drugi članovi Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading