RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA 5 REGIONA Potreban dodatan oprez, meteorolozi saglasni
Alo/ Ilustracija

Povodom obeležavanja Dana primirja, sutra će u Srbiji za većinu ljudi biti neradan dan. Ipak, oni koji su planirali da ovaj praznik spajaju sa vikendom i na nekoliko dana "pobegnu" od gradske buke, trebalo bi da se dobro pripreme, budući da nas do kraja sedmice čeka veoma varljivo, jesenje vreme.

Tako prognozira Republički hidrometeorološki zavod koji je za veći deo Srbije, za petak i vikend, izdao žuto upozorenje. Naime, kako se može videti na zvaničnom sajtu RHMZ-a, u Banatu, Zapadnoj, Jugozapadnoj, Jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji vremenske prilike biće takve da zahtevaju dodatni oprez.

Dok će u Banatu duvati olujni vetar, u ostalim navedenim regijama uglavnom će biti prohladno, sa gustom maglom.

Inače, pod žutim upozorenjem RHMZ podrazumeva potencijalno opasno vreme.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - navodi se.

Meteorolog Đorđe Đurić prognozirao je na svom Fejsbuk profilu da u narednih deset dana ipak neće biti snega.

- Do kraja ove sedmice suvo, temperatura od 10 do 15 stepeni, a početkom sledeće sedmice zahlađenje za oko 5 i, uz slabu kišu u nižim i sneg u planinskim predelima, dok će na severu biti suvo. Početkom sledeće sedmice duvaće košava jakog intenziteta, povremeno sa olujnim udarima. U sredu sunčano, uz jutarnji mraz - napisao je.

Da ne treba da strahujemo od snega, bar tokom vikenda, prognozira i meteorolog Marko Čubrilo koji kaže da će za vikend uslediti slabije zahlađenje.

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA 5 REGIONA Potreban dodatan oprez, meteorolozi saglasni

Printscreen/ RHMZ

 

- Danas i sutra do uveče u košavskom području jak jugoistočni vetar, koji će zatim prestati. U petak i za dane vikenda noći i jutra hladni uz pojavu magle i minimume od minus dva do pet stepeni Celzijusa, dok će se dnevni maksimumi kretati od sedam do četrnaest stepeni Celzijusa, osim u predelima gde se magla duže zadrži. Krajem vikenda i u ponedeljak nad jugom i jugozapadom regiona uz više oblaka ponegde prolazna kiša, dok bi nad ostalim predelima usledilo umereno zahlađenje, ali se padavine ne očekuju - kaže Čubrilo.

Slično prognozira i RHMZ. Tako najvljuju da će u Beogradu do ponedeljka najniže temperature biti oko četiri, a najviše dnevne do 13 stepeni. U Novom Sadu će biti za koji stepen hladnije, pa se očekuje da u nekom trenutku živa na termometru padne do nule.

U Nišu će ipak biti najtoplije, sa najvišom temperaturom i do 16 stepeni, slično kao i u Kragujevcu. U Prištini, pak, najhladnije, jer će najniže temeprature ići ispod nultog podeoka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading