Hrana sve skuplja pa cena postaje važnija od kvaliteta: U domaćim proizvodima spas
Alo

To će se svakako odraziti i na kvalitet namirnica koje će građani kupovati, jer je evidentno da, kada je kupovna moć manja, kvalitet odlazi u drugi plan i daje se prednost ceni.

Zbog toga stručnjaci savetuju da se okrenemo više domaćoj proizvodnji i podržimo domaće proizvođače.

Hrana sve skuplja pa cena postaje važnija od kvaliteta: U domaćim proizvodima spas

Alo

 

To potvrđuje i Izidor Krivec, direktor i vlasnik „Celjskih mesnina“, čiji proizvodi su u Srbiji prisutni s brendom „Z’ dežele“.

- Nama je svakako cilj da se naši proizvodi što više kupuju u Srbiji, ali ja se uvek zalažem da se prvo kupuje domaće. U Srbiji domaća hrana mora da bude na prvom mestu, a zbog kvaliteta i bezbednosti slovenačka hrana zaslužuje drugo mesto - kazao je on srpskim novinarima prilikom posete Sloveniji organizovane u okviru EU projekta „Originalni EU kvalitet iz Slovenije“.

Krivec je naglasio da proizvodi mesne industrije iz Slovenije ispunjavaju najviše standarde EU i da treba na tržištu Srbije da budu puno više zastupljeni od dosadašnjih četiri odsto svežeg mesa, odnosno 4,3 odsto prerađevina.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da što više svojih prehrambenih proizvoda brendira i zaštiti kako poreklom, tako i geografskom oznakom, navodeći primer da nam je kao brend zaštićeno leskovačko mleveno meso, dok leskovački ćevap nije.

Krivec, koji je i predsednik GIZ Mesne industrije Slovenije, dodao je da su udruženi slovenački proizvođači uspeli da zaštite kranjsku kobasicu u EU, dobro poznatu potrošačima i u Srbiji, navodeći da su „Celjske mesnine“ jedna od 13 sertifikovanih njenih proizvođača po proverenoj recepturi i strogim uslovima kvaliteta.

Hrana sve skuplja pa cena postaje važnija od kvaliteta: U domaćim proizvodima spas

Alo

 

Kako kaže, Mesne industrije Slovenije koriste samo 30 odsto svinja uzgojenih u toj državi, dok ostatak uvoze pre svega iz Austrije.

- Radujem se približavanju Srbije EU, jer će nam to olakšati kupovinu svinja iz vaše zemlje. Srbija je za nas interesantno tržište, jer imate dosta dobrog i kvalitetnog mesa - naglasio je on, i posavetovao srpske kompanije iz mesne industrije da u procesu priključivanja EU iskoriste sredstva i nabave nove tehnologije koje će omogućiti dalji rast kvaliteta u Srbiji.

„Celjske mesnine“, kako je dodao, imale su razgovore o preuzimanju nekih mesnih industrija u Srbiji, ali da su odluke o takvim investicijama odložene zbog pandemije.

Direktor ove slovenačke kompanije u Srbiji  Goran Mioković potvrdio je da u Srbiju iz Slovenije iz „Celjskih mesnina“ stižu proizvodi koji ispunjavaju visoke EU standarde i najavio da im je u planu da do kraja naredne godine u Beogradu i Novom Sadu otvore i autentične restorane kako bi pospešili promociju svojih proizvoda, među kojima je u Srbiji najbolje pozicionirana pršuta.

Hrana sve skuplja pa cena postaje važnija od kvaliteta: U domaćim proizvodima spas

Alo

 

Mioković je posavetovao sve potrošače da im kvalitet uvek bude na prvom mestu, a da cena bude tek drugi opredeljujući faktor kupovine.

- Bolje je kupiti manju količinu nekog skupljeg ali proverenog proizvoda, nego kupovati nešto što je jeftinije a neproverenog kvaliteta, nezavisno o kojim proizvodima je reč - dodao je on.

Spisak poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Srbiji sa oznakom geografskog porekla sertifikovanih u 2020.

1. Ariljska malina, Arilje    

2. Đerdapski med, Golubac

3. Leskovački domaći ajvar, Leskovac

4. Višnja Oblačinka iz Oblačine,  Merošina

5. Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, Pirot

6. Sremski kulen, Sremska Mitrovica

7. Fruškogorski lipov med,  Novi Sad

8. Futoški sveži i kiseli kupus, Futog

9. Homoljski med, Žagubica

Najviši nivo cena za poslednjih 11 godina

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), cene hrane na svetskim tržištima porasle su drugi mesec uzastopno, dostigavši najviši nivo za poslednjih 10 godina, što je podstaknuto poskupljenjem žitarica i biljnih ulja.

FAO indeks cena hrane, koji prati cene korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u septembru za 1,2 odsto u odnosu na avgustu, a za čak 32,8 odsto više nego septembra prošle godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading