DANICA GRUJIČIĆ PROGOVORILA Od početka je napravljena greška, ovi pacijenti će platiti najveći danak epidemije
Printscreen

 

- Pogrešno je bilo od početka što nisu rađene obdukcije pacijentima koji su preminuli od korona virusa, i to po nalogu Svetske zdravstvene organizacije. To nije bila obavezujuća preporuka. Obdukcijom bismo znali koji su organi zahvaćeni, kakvo je stanje organizma i kako je najbolje lečiti ljude ili kako sprečiti neke procese. Mi ne znamo da li su ti ljudi koji su preminuli od kovida bili zdravi ili su imali neku bolest.

Zbog cele situacije oko COVID-a, preopterećenog sistema, ogromnog rada mojih kolega, pretvaranja bolnica u kovid centre, mnogi pacijenti koji boluju od drugih bolesti ili iz straha ili zbog celog haosa nisu mogli da dođu na vreme na preglede. Veliki broj pacijenata sa onkološkim oboljenjima, njih čak 30 odsto, prekasno javilo lekaru jer nisu dolazili na pregled zbog epidemije oni ne mogu da dobiju nikakvu terapiju, jer su u terminalnoj fazi, samo podršku da ih ne boli.

Trpeli su, znali su da imaju neku bolest ili problem, ali čekali su da korona prođe. Tražila sam da se objave podaci koliko je među umrlima onkoloških pacijenata. Nažalost mislim da će najveći danak ove epidemije platiti upravo onkološki pacijenti i zato ih molim da budu uporni i da ne čekaju iako znam za sve probleme sa kojim se susreću - navela je dr Grujičić.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Светлана - 29. 10. 2021.

29.10.2021 10:46

Свака част за докторуку Грујичић! И ја то исто мислим. Нека почну доктори сада да раде обдукције..Није касно...Помоћи ће сигурно да се види од чега стварно умиру пацијенти..Ја не знам ко је забранио обдукције..Поздрав.