ZAMENSKA PUTOVANJA MOGUĆA S vaučerom u Italiju i Španiju!
Foto: Tanjug

Zamenski vaučeri za putovanja u zemlje gde se nisu priznavali sertifikati Srbije o vakcinaciji moći će da se iskoriste i sledeće godine, potvrdila je ministarka turizma Tatjana Matić.

Ipak, ona je naglasila da za Grčku, najtraženiju destinaciju za srpske turiste, produžetka neće biti. Zemlje koje će produžiti rok važenja zamenskih vaučera za nerealizovana putovanja uplaćena pre pandemije su Italija, Francuska, Španija, Bugarska i Malta.

- U Grčku se moglo putovati, a letos niste mogli da nađete let za Tursku koliko su bili puni čarter letovi. Moramo napraviti razliku između destinacija gde je bilo moguće putovati i gde nije - rekla je Matićeva. Ona je naglasila da će turističke agencije morati da vrate novac ostalima koji nisu uspeli da realizuju zamenske vaučere do 31. decembra ove godine. To se pogotovo odnosi na Grčku.

- Novac će biti vraćen građanima nakon 15. januara naredne godine. Ovo se pogotovo odnosi na Grčku, s obzirom na to da nema nikakvog pravnog osnova da se zamenski vaučeri produže - kazala je Matićeva. Ministarka tvrdi da nije tačno da je iskorišćeno samo 50 odsto zamenskih vaučera za putovanja, već da taj procenat iznosi 70 odsto. Ona je ponovila da je razgovarala s grčkom ministrom turizma na temu uredbe o zakonskim vaučerima i da je tom prilikom Grčka najavila da će novac srpskim agencijama biti vraćen.

- Videćemo kako će se ova odluka grčkih vlasti dalje refl ektovati na poslovanje naših turističkih agencija - rekla je Matićeva. Agencijama koje nisu likvidne, kako je dodala, pomoći će država, za šta se sprema posebna uredba.  Ministarstvo turizma je, inače, predložilo agencijama da ukoliko nemaju novca da isplate građane podignu kredite u Fondu za razvoj. Kako kaže Matićeva, uslovi za te zajmove biće izuzetno povoljni. Rok za otplatu biće šest godina, dok će kamata iznositi 0,5 odsto. Agencije će, naravno, morati da dokažu da su novac prebacile inopartnerima.

Seničić: Grci neće vratiti novac 

Za razliku od ministarke, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), smatra da Grci neće vratiti novac uplaćen za putovanja koja nisu iskorišćena. Kako je rekao, većina njih će ponuditi da se smeštaj iskoristi narednih godina. Prema njegovim rečima, ideja ministarke turizma Tatjane Matić o vraćanju novca je dobra, ali vlasnici hotela i kuća u Grčkoj ne osećaju se obaveznim da vrate novac za neiskorišćene aranžmane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading