MILOŠ VUČEVIĆ Čestitam građanima Novog Sada 77 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu
Instagram

Na današnji dan pre tačno 77 godina sovjetske i partizanske trupe oslobodile su Novi Sad od okupacionih snaga, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naveo da je taj dan jedan od najznačajnijih datuma u istoriji najvećeg grada severne srpske pokrajine.

"To je dan koji donosi svetlost i koji je praktično dao nadu i budućnost za razvoj grada, dan koji je nama potomcima svih znanih i neznanih junaka koji su doneli oslobođenje, dao šansu da se razvijamo kao univerzitetski, politički i privredni centar, te da jednog dana postanemo Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture", kazao je Vučević uz napomenu da bez žrtava oslobodioca život kakav danas poznajemo ne bi bio moguć.

On je na svom instagramu napisao:

"Klanjamo se senima svih znanih i neznanih junaka u nadi da smo dostojni potomci njihovih velikih dela. Nikada ništa neće moći da umanji snagu dana sećanja na sve oslobodioce i junake koji su izvojevali slobodu za sve nas i koji su nam osvetlili budućnost. Novi Sad je grad heroj i kao takav mora da živi i razvija se. Čestitam građanima Novog Sada 77 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Novog Sada, dan koji donosi svetlost, koji je pre mnogo godina dao nadu za budućnost, dan koji je stvorio, nama potomcima onih koji su doneli oslobođenje, šansu da Novi Sad razvijamo kao univerzitetski, privredni i politički centar. Da nije bilo te borbe, borbe protiv najvećeg zla koje pamti čovečanstvo, a to je fašizam, odnosno nacizam, ne bismo ni mi danas mogli da živimo ovakvim životom, kakav živimo u našoj državi i gradu".

Instagram

 

Takođe, istakao je nadu da su današnji žitelji Novog Sada dostojni potomci velikih dela predaka oslobodilaca, uz poruku da nikada ništa neće moći da umanji snagu sećanja na sve neznane i znane junake, te da je Novi Sad grad heroj.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Novom Sadu Milovan Vujić kazao je danas nakon polaganja venaca da nikada više ne smeju da se ponove zločini koje su upamtili Vojvodina i Novi Sad tokom Drugog svetskog rata.

"Kao potomak moje braće koja su izginula u 12. Vojvođanskoj brigadi, čuvam tradiciju narodnooslobodilačke borbe. Današnji je dan vrlo značajan, jer su građani Vojvodine i Novog Sada platili ogromnu cenu svojim životima, stradanjima pre svega 1942. godine, kada su mnogi bačeni pod led na Dunavu", naveo je Vujić uz napomenu da se istorija ne treba prekrajati i da je nužno da se očuvaju tekovine NOB-a.

Instagram

 

Kasnije u toku dana istaknutim građanima, pojedincima i organizacijama, biće uručene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Grada za 2021. godinu povodom sećanja na 23. oktobar 1944. godine - dana oslobođenja od fašizma, ali i sećanja na 9. novembar 1918. godine - dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad, te 25. novembra 1918. godine - dana kada je Velika Narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Komentari (0)

Loading