LEPE VESTI Vesić najavio mobilnu aplikaciju za pomoć slepima u javnom prevozu
Facebook

Vesić je novinarima preneo da je predstavnike udruženja obavestio da su Grad Beograd i Telekom Srbija potpisali ugovor o projektu "Smart city" (pametan grad), te da je jedan od servisa koji će biti pušten veoma brzo servis za pomoć osobama sa invaliditetom u javnom prevozu.

"To znači da ćemo u naredom periodu, a oni će učestvovati u kreiranju tog servisa, napraviti mobilnu aplikaciju koja će biti namenjena i prilagođena upravo osobama sa invaliditetom", rekao je Vesić.

Pojasnio je da će preko te aplikacije osobe sa invaliditetom dobijati informacije kako najbrže mogu da se kreću kroz grad i koji javni prevoz mogu da koriste, te dodao da će im aplikacija biti prilagođena preko zvučnog signala, uvećanih fontova, vibracija i na druge načine kako bi mogli da je koriste.

Kako je obrazložio, oni će moći da se prijave da se nalaze na nekoj stanici i za autobus u koji žele da uđu, a vozač će u autobusu dobijati informaciju da ga na sledećoj stanici čeka osoba sa invaliditetom kako bi mogao da stane, izađe i pomogne toj osobi kako ne bi ostala bez prevoza, u slučaju gužvi i slično.

"To je velika stvar za Beograd i nadam se da ćemo tu aplikaciju pustiti u narednih četiri, pet, šest meseci. To će sasvim sigurno pomoći velikom broju osoba sa invaliditetom da koriste javni prevoz", istakao je Vesić.

Naveo je da je današnji sastanak bila prilika da se direktno od slepih i slabovidih osoba čuje sa kakvim se problemima suočavaju i da se razgovara o tome šta može da se uradi kratkoročno, a šta na duže staze kako bi im javni prevoz bio dostupniji.

Vesić je rekao da će odmah biti dat nalog Sekretarijatu za saobraćaj da ponovo stavi u funkciju sve zvučne raskrsnice, navodeći da u Beogradu postoji veliki broj zvučnih raskrsnica, ali da su nažalost mnoge od njih ugašene zbog pritužbi građana koji žive u njihovoj okolini

. "One će biti stavljene u funkciju, a drugi građani treba da imaju razumevanje za naše slepe i slabovode građane jer su te zvučne raskrsnice postavljene upravo zbog njih", rekao je Vesić.

Dodao je da je će kompanija "Kentkart" dobiti zadatak da stavi u funkciju sve validatore da se na svakoj stanici čuje zvučni signal koja je stanica u pitanju kako bi slepe i slabovide osobe znale na kojoj stanici izlaze, odnosno koja je sledeća stanica.

"Iako su se na sastanku pohvalno izrazili o ponašanju većine vozača koji, kako su rekli, veoma često izađu iz autobusa i pomognu im da uđu i imaju mesto, dogovorili smo se zajedno sa sindikatom vozača, koji je takođe bio prisutan na sastanku, napravi jedna vrsta edukacije o senzibilnosti osoba sa invaliditetom kako bi vozači razumeli koji su sve njihove dodatne potrebe", rekao je Vesić.

Naveo je da je na sastanku bilo reči i o stanici "Zeleni venac", gde dolazi mnogo autobusa, kako da se zvučnim signalom objavi kada koji autobus dolazi, te dodao da će na tome raditi u narednom periodu

Predsednik Udruženja slepih i slabovidih osoba "Slepi - gledamo srcem" Boban Veličković kaže da je izuzetno zadovoljan kako je protekao današnji sastanak i da je dogovoreno da sledeći bude održan za mesec dana jer se, dodao je, problemi sa kojima se te osobe suočavaju ne mogu rešiti u jednom danu

 Inače, sastanak sa predstavnicima tog udruženja dogovoren je prošle nedelje na događaju koji je povodom Svetskog dana belog štapa organizovan kod spomenika "Slepom guslaru" na Kalemegdanu.

Tom prilikom, članovi Udruženja slepih i slabovidih osoba "Slepi - gledamo srcem" ukazali su na probleme koje ta kategorija stanovništva ima prilikom korišćenja javnog prevoza, na šta je zamenik gradonačelnika predložio da održe sastanak kroz nekoliko dana kako bi razmotrili šta može da se uradi po tom pitanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading